Escut Ajuntament de Palau-solità i Plegamans

Palau-solità i Plegamans


Palau-solità i Plegamans és un municipi que compta amb 15.130 habitants (1 de gener del 2023). Amb una superfície de 14,93 km2 i una altitud de 130 metres, està situat al bell mig del Vallès, a 12 km de Sabadell, a 15 km de Granollers i a 25 km de Barcelona. Forma part de la comarca del Vallès Occidental, i és fronterer amb el Vallès Oriental. És un poble envoltat pel típic paisatge vallesà, un mosaic de camps agrícoles, turons i boscos de clima mediterrani.

Més informació a història del municipi

Més informació a topònim del municipi

 

És format històricament per dos nuclis de població o dues parròquies. D’una banda, Palau-solità, i de l’altra, Plegamans. El 1939 es va imposar un canvi del nom del municipi pel de Palau de Plegamans, i no fou fins el 1999 quan es va recuperar el topònim històric de Palau-solità i Plegamans.

El patrimoni està format també, entre d’altres elements pel: Menhir de la Pedra Llarga, Museu-Arxiu de la Fundació Folch i Torres, Casa Folch, Escoles Velles, Capella romànica de Sant Genís de Plegamans, Capella Templera de Santa Magdalena, Església romànica de Santa Maria de Palau-solità, Església de Sant Genís de Plegamans, Casa de Cultura Masia de Can Cortès, Masia de Can Maiol, Masia de Can Malla, Masia de Can Falguera , Riera de Caldes i Ronda Verd, Parc de l’Hostal del Fum, Tren de Palau, Parc de  l’Espai d’Interès Natural de Gallecs, entorn forestal i agrícola.

 

Política


El Ple Municipal de Palau-solità i Plegamans està format per 17 regidors/ores triats per la ciutadania en les eleccions municipals i és el màxim òrgan de representació política del municipi. El 15 de juny de 2019, després de les eleccions municipals de 2019, el ple va quedar constituït en 5 grups municipals (ERC, JxPsip, PSC, Ciutadans i Primàries).  i es va investir a Oriol Lozano Rocabruna com a Alcalde del municipi per majoria absoluta, amb els vots d'ERC (6), JxPsip (3) i Primàries (1).

 

Els barris


El municipi està dividit en dotze barris que funcionen com a divisions territorials.

·         Can Cortès i la Pedra Llarga

·         Can Falguera-Els turons

·         Can Maiol

·         Can Parera i Can Valls

·         Can Riera

·         El Carrer de Baix

·         El Carrer de Dalt, la Pineda i la Plana de l'Alzina

·         El Castell i la Tenda Nova

·         La Sagrera

·         La Serra

·         Montjuïc

·         Polígon Industrial Riera de Caldes

 

Transport públic i per carretera

 

Es pot arribar a Palau-solità i Plegamans amb diferents línies interurbanes operades per l'empresa Sagalés. Aquestes línies connecten amb municipis com Caldes de Montbui, Mollet del Vallès, Sabadell, Sant Feliu de Codines, Montcada i Reixac, Santa Perpètua de Mogoda i Sentmenat, entre d'altres.

Pel que fa l'autobús urbà, compta amb una sola línia (línia 296) que uneix diversos barris entre si i amb el centre del municipi, fent parades a equipaments i centres d'ensenyament. L'empresa que ofereix aquests serveis és Sagalés.

Pel que fa al transport terrestre, Palau-solità i Plegamans està comunicat originàriament amb Barcelona a través de la C-33 (fins a la sortida 1) i posteriorment amb l'enllaç a la C-59 (que travessa el centre del municipi). L'alternativa sense peatges és la C-17, que també enllaça amb la C-59. La C-59 és una carretera que comunica les comarques del Vallès Oriental, Vallès Occidental i Moianes a través de municipis com l'Estany, Moià o Caldes de Montbui. A través de l'AP-7 també es pot arribar si s'agafa la sortida número 17, que enllaça amb la C-59.

Una altra via que passa pel municipi i connecta amb altres poblacions de la rodalia és la C-155, que comunica Sabadell amb Granollers.

Més informació a: Institut d’Estadística de Catalunya