Escut Ajuntament de Palau-solità i Plegamans

El Ple Municipal aprova el pressupost del 2018

#Economia
#Plens

30/10/2017

La mateixa sessió dóna llum verda a la congelació dels impostos i les taxes municipals (ordenances fiscals)

 

El Ple Municipal celebrat el 26 d’octubre ha aprovat provisionalment el pressupost del consistori per al 2018 presentat per l’equip de govern. Queda xifrat en 16.993.866,04€, tant pel que fa als ingressos com a les despeses. Significa un increment del 0,9% respecte als comptes del 2017. Es pot consultar el quadre que resumeix els ingressos i les despeses i compara aquests comptes amb els del 2017.

 

El pressupost ha estat aprovat amb 9 vots a favor, 3 en contra i 3 abstencions. Van votar-hi a favor els grups que integren l’equip de govern, PSC (5) i Ganemos Palau (1), a més a més de PDeCAT-Demòcrates (3), principal grup de l’oposició però que formava part del govern fins fa unes setmanes. En canvi, van votar-hi en contra ERC (1), ICV (1) i PP (1). C’s (2) i el regidor no adscrit Miquel Truyols van abstenir-se. El Ple compta amb un total de 17 regidors i regidores, però van absentar-se d’aquesta sessió Jordi Méndez (CUP) i el regidor no adscrit José Luis Heras.

 

Ordenances

Les ordenances fiscals del 2018 s’han aprovat de forma provisional en la mateixa sessió plenària. Regulen les taxes i els impostos municipals, que queden congelats, segons va afirmar Marc Sanabria, Tinent d’Alcaldia i regidor d’Economia. “Responen a la voluntat de no incrementar la pressió fiscal i mantenir els serveis i els projectes del municipi”, va afirmar. “Només es modifiquen unes quantes ordenances [sis en total] per adaptar-les tècnicament a les noves normatives”, va especificar. Sanabria va recordar que les ordenances fiscals suposen “el 70% dels ingressos de l’Ajuntament”. Per tant, i en paraules del regidor: “Determinen com es financen els serveis, les inversions i les millores per al municipi”. “Es mantenen mesures i polítiques que intenten fer redistribució, que el pagament d’impostos sigui equitatiu i amb bonificacions de caire social per a les persones i famílies en situació de risc”, va reblar.

 

L’aprovació de les ordenances fiscals va comptar amb 12 vots a favor, 2 en contra i 1 abstenció. Van votar-hi a favor el PSC (5), PDeCAT-Demòcrates (3), Ganemos Palau (1), C’s (2) i el regidor no adscrit Miquel Truyols. ERC (1) i ICV (1) van votar-hi en contra. El PP (1) va abstenir-se. De nou, falten 2 vots per completar els 17 amb què compta el Ple a causa de l’absència de Jordi Méndez (CUP) i del regidor no adscrit José Luis Heras.

 

Proposta de pressupost

Marc Sanabria va presentar també el pressupost en nom de l’equip govern (PSC i Ganemos Palau): “És un pressupost coherent amb el pla de govern, que incrementa la protecció social, i realista amb la situació actual, ajustant-se als ingressos, i amb l’objectiu de disminuir la despesa financera, estalviant per afrontar nous projectes sense generar més endeutament”. Va qualificar-lo també com a “equilibrat” perquè “compleix amb la llei d’estabilitat pressupostària”, matisant que el govern municipal no està d’acord amb aquesta legislació però que l’acata.

 

Entre els eixos de treball, va destacar el creixement de les partides de serveis socials, la continuació de les polítiques d’inversió i manteniment de l’espai públic “a tots els barris”, i el manteniment i ampliació dels serveis públics municipals”. Va desgranar també algunes de les xifres, destacant l’estalvi net que es genera com a resultat de la diferència entre ingressos i despeses corrents, “148.000€ que destinarem a inversions”, i el baix nivell d’endeutament, que es preveu que acabi l’any que ve en el 27,41%, “un dels més baixos en comparació amb altres municipis de la comarca”.

 

La previsió és que al 2018 hi hagi més ingressos provinents de la recaptació d’impostos, de les transferències de l’Estat i de l’IAE. Segons Sanabria, els pressupostos es van discutir fa mesos i no es preveu que l’actual situació a Catalunya tingui una repercussió negativa: “Hem vist que hi ha una tendència en les liquidacions dels últims anys que ens permet fer aquest increment. Respecte el cobrament de l’IAE, no tenim cap novetat respecte les empreses que tributen a la nostra vila. Això, en tot cas, ho veurem al 2019 quan fem la liquidació del 2018”.

 

Pel que fa a les despeses, pugen els capítols de transferències corrents, de béns corrents i serveis i de personal. Això ha estat el motiu de la baixada de les inversions: “Malgrat que al 2018 baixaran uns 100.000 euros, continuarem fent feina als barris, a l’espai públic, a parcs i jardins i a diferents equipaments”, va dir el regidor. Per tant, la capacitat inversora de l’Ajuntament “no es veurà trastocada, doncs té recursos d’anys anteriors; té un milió d’euros del pressupost nou del 2018; i el mig milió d’euros de la nova biblioteca, que reafirma la capacitat financera del consistori”.

 

Resposta de l’oposició

En el debat dels pressupostos, Jaume Oliveras, portaveu de PDeCAT-Demòcrates, va recordar que els seu grup ha treballat aquests comptes com a membre del govern, ja que n’han sortit fa només un parell de setmanes “per les clares discrepàncies polítiques en el moment històric que viu Catalunya”. “Continuem compartint el projecte de poble”, va manifestar per explicar el seu suport als comptes. “Aquests pressupostos s’han treballat d’acord amb les nostres aportacions. No ens agraden, són els possibles però no els que voldríem perquè estan limitats per totes bandes a causa de la llei d’estabilitat pressupostària del govern espanyol”, va afirmar tot il·lustrant: “Està tot dit quan d’un pressupost de 17 milions d’euros només pots dedicar-ne 1 a inversió”. “Donem suport als pressupostos per responsabilitat, perquè inclouen els nostres projectes, com la nova biblioteca, o perquè fan possible una atenció social de qualitat en un poble on ningú està mancat d’ajut”.

 

Jordi Plaza, d’ERC, va sustentar el vot negatiu del seu grup en tres raons. La primera, “per la manifesta voluntat del govern d’acumular recursos financers de cara a l’últim tram de legislatura”. La segona, “per la inexistència d’un projecte polític de poble coherent al darrere d’aquests pressupostos, cosa que tindrà conseqüències negatives a mig i llarg termini”. “Per últim –continuava Plaza-, no podem donar suport institucional a una alcaldia del PSC-PSOE”. En el primer dels eixos, Plaza va concretar alguns projectes en què s’han pressupostat recursos però que afirma que no s’han executat “per acumular recursos que s’esgotaran en l’últim any”. Va citar com a exemple “les millores a la Ronda Verda”. Això es fa, segons el regidor, “en les partides més vistoses: parcs i jardins, parcs infantils, asfaltats...”. Va criticar també l’augment en festes. Jordi Plaza va concloure que “la prova és l’estat d’execució del pressupost del 2017: proposaven una despesa de més de 16 milions d’euros i al final han disposat de 22 milions, i temem que el 2018 serà igual”.

 

“Fa un any vam demanar més temps per poder analitzar la proposta de pressupost i sorprèn que enguany, en lloc de donar-nos més temps, els presenten un mes abans”, es queixava Joan Martínez, de C’s, recordant que durant els últims anys els pressupostos es duien al Ple de novembre i no al d’octubre. “Hem comptat només amb 13 dies des que ens el van presentar”, concretava. Alhora, considerava que són uns comptes que “patiran moltes modificacions” perquè “els han fet els tres grups que formaven part del govern i ara n’ha sortit PDeCAT”.

 

“No podem donar suport a un pressupost en el que no es destinen diners al que pensem que són les priorats reals dels veïns i veïnes”, va manifestar Àngels Marcuello, d’ICV. Amb tot, va fer “una reivindicació per a la reforma urgent del finançament local”. Entrant al detall dels comptes, va considerar que, dins les inversions, hi ha desequilibri en prioritzar-se “el més vistós, que no vol dir que sigui el més important”. Va posar alguns exemples de les quantitats que es destinen a algunes àrees per recolzar aquesta crítica. Entre altres temes, Marcuello va posar l’accent en la necessitat de renovar les canonades de subministrament d’aigua, així com la reducció en el manteniment de rieres. Alhora va reclamar més recursos per a campanyes que millorin la recollida selectiva de residus. En aquest camp també va criticar que no s’hagi previst una quantitat per a la millora de les condicions laborals del personal de l’empresa que gestiona els residus i la neteja viària. 

 

“No són els pressupostos que nosaltres faríem; evidencien un desequilibri entre les àrees que considerem prioritàries, com desenvolupament comercial, serveis socials, participació ciutadana o joventut, en comparació amb altres àrees que any rere any pugen la seva dotació, com les de festes o parcs i jardins”, va denunciar Mercedes Rodríguez, del PP. Per concretar aquesta crítica, va detallar els percentatges en què es redueixen algunes àrees que al seu parer són primordials i comparant-les amb altres que no ho són tant però que afirma que en surten beneficiades. Es va queixar també de poc temps per estudiar la proposta perquè enguany els pressupostos s’han dut al Ple d’octubre i no al de novembre, demanant “respecte” pels grups de l’oposició. Amb tot, va afirmar que la proposta “compleix amb els criteris de la normativa vigent; és correcta a nivell tècnic”.

 

Al seu torn, el regidor no adscrit Miquel Truyols va denunciar “l’encotillament de la llei d’estabilitat pressupostària, que fa que un ajuntament com el nostre, amb més de 2 milions de romanent, no pugui dedicar més recursos a inversions o altres àmbits com les ajudes socials”. Com a exemple va citar que “l’increment en el capítol 1, de personal, provoca que la previsió d’inversió baixi pràcticament un 12% per compensar-ho”. A més, va considerar que “els pressupostos que presenten per al 2018 són pràcticament calcats als d’aquest any”. Com a reflexió general, va advocar perquè “el dia a dia municipal funcioni amb la màxima eficàcia possible, en benefici dels nostres ciutadans i en uns moments difícils, en què és difícil mantenir la concentració mental”.

 

Es pot escoltar l’àudio sencer del Ple Municipal del 26 d’octubre enregistrat per Ràdio Palau.

 

 

Torna



Comparteix aquest contingut