Escut Ajuntament de Palau-solità i Plegamans

Emotiu homenatge de la vila al president Lluís Companys en el 78è aniversari del seu afusellament

#Cultura

16/10/2018

Ahir, dilluns 15 d'octubre, va tenir lloc l'homenatge al president Lluís Companys i Jover, que va ser afusellat pel règim franquista l'any 1940

 

Unes setanta persones es van reunir ahir al vespre per recordar la figura del president de la Generalitat Lluís Companys a la plaça que du el seu nom. Hi eren presents bona part dels regidors i regidores de l'Ajuntament, encapçalats per l'Alcaldessa, Teresa Padrós, així com representants dels partits polítics i entitats de la vila, entre altres persones que s’hi van apropar a títol individual.

 

El breu i emotiu acte va servir per recordar la figura del president de la Generalitat durant la II República Espanyola. Capturat a França per la Gestapo durant el seu exili, va ser entregat a les autoritats del règim franquista per ser afusellat al Castell de Montjuïc el 15 d'octubre de 1940 després de ser sotmès a un consell de guerra sumaríssim.

 

El Parlament va córrer a càrrec del Taller de les Arts, amb motiu del 10è aniversari de l'entitat. Iolanda Blesas, fundadora de l’entitat, va destacar en el seu discurs la faceta cultural de Companys, posant en relleu aspectes poc coneguts de la seva vida. Després d’un breu repàs de la vida política de Companys com a regidor de Barcelona, diputat, president del Parlament, ministre de la Marina al govern d’Azaña, i finalment, president de la Generalitat, el discurs es va aturar en el moment del seu exili, el 24 de gener de 1939. Blesas, llavors, va destacar el fet que Companys va exiliar-se acompanyat d’una extensa biblioteca de llibres d’autors com Josep Pla, Caterina Albert, Miguel de Cervantes, Lope de Vega o Alexandre Dumas. Amb aquest fet, Blesas va reivindicar la cultura i la llengua com a tret d’identitat d’un país i la necessitat de protegir-les. Posteriorment a la seva arribada a França, Companys va formar el Govern de la Generalitat sota el nom de Consell Nacional de Catalunya. Aquell Consell estava format pel president i cinc consellers: el lingüista Pompeu Fabra, el metge i professor Santiago Pi i Sunyer, el periodista i escriptor Josep Pous i Pagès, el periodista i historiador Antoni Rovira i Virgili, i el filòsof i rector de la Universitat de Barcelona Jaume Serra i Húnter; “persones de cultura” en paraules de Blesas. Companys parlava tres idiomes: català, castellà i francès.

 

L'Escola Municipal de Música va interpretar “El cant dels ocells”, el qual va donar pas a les ofrenes florals de l'Ajuntament i dels partits polítics de la vila. L’acte va finalitzar amb l’himne de Catalunya, “Els Segadors”, cantat per les veus de la Societat Coral la Unió i de bona part del públic que hi era present.

 

Monument

Aquest any, el consistori ha volgut destacar més la figura del president Companys amb una intervenció al voltant del monument que recorda la seva figura. Fins ara, la plaça comptava amb una placa de ceràmica de l’artista local Núria Soley que, amb la imatge d’uns peus descalços, simbolitzava el moment del seu afusellament. Ara, s’ha complementat la placa inicial, respectant aquesta, amb un mur, que simbolitza una paret d’afusellament, i un retrat de Lluís Companys. L’actuació s’ha completat amb nova il·luminació.

Torna



Comparteix aquest contingut