Escut Ajuntament de Palau-solità i Plegamans

L’hort social de Palau-solità i Plegamans, a ple rendiment tres mesos després de posar-se en marxa

11/5/2017

Vuit usuaris hi estan rebent formació des del febrer per conrear productes ecològics d’autoconsum. Encara hi ha dues places lliures

 

L’hort social que impulsen l’Ajuntament de Palau-solità i Plegamans i Humana Fundación Pueblo para Pueblo compleix els primers tres mesos de funcionament amb les expectatives complertes. L’hort, que s’emmarca en un programa d’agricultura urbana anomenat “3C Conreem el Clima i la Comunitat”, comparteix espai amb els Horts Municipals de Can Boada. Compta amb vuit usuaris i encara hi ha dues parcel·les lliures.

 

L’Ajuntament i Humana van signar al passat mes de setembre un conveni de col·laboració per a la implementació d’aquest projecte. L’acord, que es va establir per dos anys prorrogables, consisteix en el següent: el Consistori cedeix el terreny agrícola i Humana gestiona el programa, proporcionant-hi un tècnic agrícola, la formació dels usuaris (també anomenats “activistes”) i les eines necessàries per dur endavant el projecte.

 

La iniciativa es va posar en marxa al febrer amb una reunió informativa per als veïns i veïnes del municipi. Després de realitzar-ne la pertinent selecció d’usuaris, que són derivats de Serveis Socials, el treball a l’hort va començar la segona setmana de març amb la delimitació de parcel·les, de 60 m2 cadascuna.

 

Actualment hi ha vuit activistes, sis homes i dues dones, tots majors de 40 anys excepte una persona que està jubilada. La majoria no tenia coneixements sobre horticultura i, des de la posada en marxa de l’hort, ja han assistit a 20 sessions formatives, cada dimarts i dijous. La regidora de  Medi Ambient i Gestió Ambiental, Luisa Fernández, recorda que “encara queden dues parcel·les lliures”, i anima als veïns i veïnes a participar-hi. Els objectius principals d’aquesta iniciativa, indica la regidora, “són sensibilitzar la població en relació a un comportament sostenible amb el medi ambient, fomentar-hi la cultura de l’agricultura ecològica a nivell local i promoure-hi la integració social”.

 

“Tot està anant sobre rodes”, indica Albert Amorós, tècnic agrícola d’Humana “normalment un espai com aquest, en què hem començat des de zero, trigaria uns quatre mesos en posar-se en marxa i aquí ho hem fet només en vuit setmanes. La raó és que el grup s’ha cohesionat molt bé des del principi. Cadascú té la seva parcel·la però hi ha tasques comunes que cal fer entre tots. S’hi ha generat una bona dinàmica col·lectiva i això es pot veure en la bona imatge que actualment té l’hort”.

 

La implicació de l’Ajuntament és molt alta i fins i tot els activistes hi estan utilitzant material reciclat dels Serveis Municipals de jardineria, com per exemple l’esporga dels arbres. A més, els usuaris del 3C tenen previst fer activitats conjuntes amb la resta d’usuaris dels Horts Municipals de Can Boada, com ara intercanvi de plantes o un taller conjunt. 

 

D’altra banda, “3C Conreem el Clima i la Comunitat” estarà present el 10 juny amb un estand a la Fira d’Entitats.

El programa “3C Conreem el Clima i la Comunitat” va arrencar fa tres anys amb una prova pilot a Lliçà d’Amunt (Vallès Oriental). En aquest període s’ha consolidat i actualment està present a quatre municipis catalans (Tordera, Calella, Cornellà de Llobregat i Palau-solità i Plegamans), dos de la Comunitat de Madrid (Leganés i San Agustín del Guadalix) i un a Sevilla (Palomares del Río), amb més de 100 activistes en total.

Torna



Comparteix aquest contingut