Escut Ajuntament de Palau-solità i Plegamans

El Ple rebutja una moció que demanava aturar la suspensió de l’autonomia, fer efectiu el mandat de l’1-O i condemnar la violació de drets fonamentals

#Plens

25/10/2017

El Ple Municipal va rebutjar ahir una proposta titulada “moció per aturar la suspensió de l’autonomia de Catalunya”. Va ser denegada amb 9 vots en contra, 5 a favor i 1 abstenció. Van votar que no el PSC (5 edils), Ganemos Palau (1), C’s (2) i PP (1). Per contra, van votar-hi a favor el PDeCAT-Demòcrates (3), ERC (1) i el regidor no adscrit Miquel Truyols (1). ICV (1) es va abstenir. El Ple Municipal està format per 17 representants electes, però ahir s’hi van absentar el regidor de la CUP, Jordi Méndez, i el regidor no adscrit José Luis Heras.

 

A més de la petició del títol de la moció, que insta al Ple a oposar-se a l’aplicació de l’article 155 de la Constitució, la moció incloïa dos punts d’acord més. El primer, manifestar el suport del Ple a la Generalitat i el Parlament perquè facin efectiu “el mandat popular de l’1 d’octubre”; és a dir, donar suport a la proclamació la república catalana. El segon, condemnar la violació de drets fonamentals a través de mesures repressives contra la població i les institucions catalanes.

 

Es pot consultar el text íntegre de la Moció per aturar la suspensió de l’autonomia de Catalunya, consensuada per l’Associació Catalana de Municipis (ACM) i l’Associació de Municipis per la Independència (AMI).

 

Debat
Jaume Oliveras (PDeCAT-Demòcrates) i Jordi Plaza (ERC) van iniciar el debat presentant la moció. Es pot escoltar íntegrament el debat amb l’àudio de la retransmissió que va fer-ne Ràdio Palau.

 

Abans de llegir l’exposició de motius , Oliveras va explicar les raons per les quals es presentava d’urgència: “Cal que estigui aprovada i enviada al Parlament abans del dijous”. Això, segons va recordar Oliveras, després que el passat dissabte el govern de l’Estat “iniciés els tràmits per aplicar l’article 155 de la Constitució, amb tot el que comporta de suspensió de l’autonomia”.

 

Plaza, al seu torn, va llegir els punts d’acord de la moció fent una introducció prèvia. Per al regidor d’ERC, el govern de l’Estat ha respost “amb repressió i l’aplicació de l’article 155” a l’oferta de diàleg i mediació internacional que, segons Plaza, va fer el president Puigdemont el 10 d’octubre. “La millor resposta a aquest atac és la República Catalana”, va afirmar Plaza.

 

“No podem votar a favor de la moció pel primer punt d’acord que inclou, perquè no creiem que una declaració unilateral d’independència solucioni el problema”, va argumentar Marc Sanabria, regidor del PSC, durant el debat. Per a Sanabria aquest punt d’acord és contrari al títol de la mateixa moció: “La nostra opció passa per convocar unes eleccions com a sortida a aquesta situació i per evitar l’article 155; crec que cap dels que estem en aquesta sala volem la seva aplicació”.


Luisa Fernández
, de Guanyem Palau, va “lamentar” haver de votar que no a la moció. “Des de Guanyem sempre defensarem el diàleg i fer política però la DUI és un atac, com ho és activar l’article 155”. Per a Fernández, “l’1 d’octubre va ser un acte legitimador del poble de Catalunya envers el diàleg per poder decidir el seu futur i com a protesta cap a la repressió policial, que rebutgem, (...) però aquesta mobilització no legitima el govern de la Generalitat a proclamar la independència, perquè no té ni les garanties ni les majories necessàries”.

 

Joan Martínez, de C’s, va expressar el seu “més absolut respecte i suport a la decisió presa pel govern de l’Estat”. “Sembla paradoxal que es trenquin la camisa per l’aplicació del 155 quan vostès han manifestat en nombroses ocasions que el seu objectiu és saltar-se la Constitució perquè Catalunya es converteixi en un estat independent”, va afegir. “El que han de fer és convocar eleccions, tornant així al marc constitucional, i que els ciutadans escullin un nou parlament autonòmic i un nou president de la Generalitat. En aquest cas, la nostra formació acceptaria que es paralitzessin les mesures preses pel govern central”, va concloure.

 

Àngels Marcuello, d’ICV, va anunciar la seva abstenció en la votació malgrat que “res justifica l’aplicació de l’article 155”. “Cal una resposta unitària del catalanisme però la DUI no és el punt de trobada”, va raonar per fer un prec al PDeCAT i ERC: “Si s’ho replantegen i presenten una moció només de rebuig al 155 ho aprovaríem de forma majoritària”. “L’aplicació d’aquest article és l’atac més greu que s’ha fet a l’autonomia de Catalunya i va més enllà: el PP està fent servir mesures d’excepció que poden portar a una involució democràtica a l’Estat. Avui és l’autonomia de Catalunya però demà poden ser altres drets i llibertats”, va advertir Marcuello abans de posar sobre la taula l’aposta d’ICV i de Catalunya en Comú: “El diàleg és l’única manera de sortir d’aquesta situació. Perquè es doni, ambdues parts han de reconèixer que el 80% de la població catalana, independentistes i no independentistes, vol decidir el seu futur”.

 

Per a Mercedes Rodríguez, del PP, “l’article 155 serveix per recuperar l’autogovern democràtic que s’està carregant el govern antidemocràtic de la Generalitat”. “És l'única via per tornar a la legalitat i restablir la democràcia”, sentenciava alhora que denunciava que “els partits independentistes han fet una crida a la desobediència i la rebel·lió de forma sistemàtica”. “Fem una crida al seny, a tornar a la raó”, pregava. Més endavant detallava quines mesures haurien de prendre el president Puigdemont i les institucions catalanes per aturar el 155: “No és només la convocatòria d’eleccions, també cal tornar a la legalitat estatutària i restaurar tot el que es va trencar els dies 6 i 7 de setembre amb l’aprovació de les lleis del referèndum i de transitorietat”.

 

“Aquest debat posa de manifest la pluralitat de pensaments i que l’única sortida que tenim de la boca del llop en què ens hem ficat és el diàleg”, afirmava el regidor no adscrit Miquel Truyols. Per fer-lo possible, “és primordial que no s’apliqui l’article 155”. “El primer que ha d’aplicar el seny i la raó és el PP” afirmava en un altre moment del debat. Per a Truyols, “un dels punts de mira de la repressió amb l’aplicació del 155 és la identitat cultural, és a dir, la intervenció a mitjans de comunicació i a l’ensenyament. Hem de posar, però, de manifest que venim de molt lluny i que per molt que ho intentin mai acabaran amb la nostra manera de ser”.


Els portaveus de PDeCAT-Demòcrates i d’ERC van respondre al final del debat denunciant l’aplicació del 155, entenent-la com un abús de poder: “Catalunya no tindrà autogovern ni democràcia a partir del dissabte, amb governants que no haurà escollit la ciutadania”, en paraules d’Oliveras. Plaza va advertir sobre “el vici del PP ara que té aquest poder a les mans”, en referència a declaracions de dirigents d’aquest partit sobre l’aplicació de l’article 155 en altres comunitats autònomes. A banda, Oliveras va demanar “un esforç” als socialistes, tot recordant “el paper importantíssim del PSC en la reconstrucció nacional d’aquest país”. “Volem continuar comptant amb vosaltres”, va reblar.

 

Des del PSC, Carmen Cabeza va agrair “moltíssim” aquestes paraules i va afegir: “Voldríem que el 155 no s’hagués d’executar però volem una altra alternativa. Al final, reflexionem que tots i totes, i veïns i veïnes, estem sent unes titelles en mans d’uns grans partits polítics i d’uns interessos, relacions i acords, que estic convençuda que no coneixem”. “Som el que som, representants d’una vila de 15.000 habitants i tots nosaltres treballem pels ciutadans d’aquest municipi. (...). Són uns senyors amb una responsabilitat més gran que la nostra els qui ho han d’arreglar”, va concloure.

Torna



Comparteix aquest contingut