Escut Ajuntament de Palau-solità i Plegamans

Un centenar de persones participen en el grup de voluntariat ‘Colze a Colze’ des de l’inici de la pandèmia

#Participacio
#Salut Pública

24/4/2020

Han realitzat un total de 165 suports que van des d’anar a buscar la compra fins a atenció psicològica.

 

Des que va començar la crisi sanitària provocada pel Coronavirus, a Palau-solità i Plegamans funciona tot un entramat de voluntariat que ajuda a les persones més vulnerables en diferents aspectes del dia a dia amb el nom de ‘Colze a colze’.  Aquesta xarxa la formen actualment un centenar de persones voluntàries i va sorgir com una iniciativa ciutadana d’alguns veïns i veïnes de Palau-solità i Plegamans que, a títol individual, ja coincidien en diferents espais d’acció social que ja es feien abans de la pandèmia els dimarts.

 

El grup va sorgir principalment amb uns objectius clars:

 

- Que ningú passés aquesta crisi en solitud.

- Poder atendre les necessitats bàsiques de les persones.

- Treballar a través de la solidaritat, la cohesió i el sentit de comunitat.

 

D’aquesta manera des de ‘Colze a Colze’, creuen que d’això en podem sortir molt enfortits, ja que el fet d’aquest voluntariat “construeix comunitat, vertebra població i crea cohesió”.

 

Els principals serveis que ofereixen les persones voluntàries de ‘Colze a Colze’ són els suports externs de carrer, com la compra d’aliments, anar a la farmàcia, treure mascotes a passejar o llençar les escombraries. Alhora també ofereixen suport psicològic per part de dues psicòlogues col·legiades de la vila.

 

En contacte permanent

 

Les persones que demanen un servei de suport extern se’ls hi assigna una persona voluntària amb qui estan en contacte per qualsevol necessitat que tingui. Les persones voluntàries notifiquen cada servei que realitzen i permet a ‘Colze a Colze’ mantenir un registre dels serveis prestats. Per una millor organització s’assignen persones voluntàries de la zona i/o barri de la persona demandant. Un cop assignada, les voluntàries reben un certificat de mobilitat i una còpia del certificat d’autoresponsabilitat de la Generalitat. Amb aquests documents s’adrecen a la farmàcia d’Anselm Clavè on se’ls hi fa entrega d’una mascareta i guants per cada servei, que formen part d’un estoc que tenen destinats a aquests suports.

 

Una xarxa de voluntàries de diferents edats

 

De les 94 persones voluntàries que formen ‘Colze a Colze’, hi ha 64 dones i 30 homes. Del total de 94, hi ha 65 persones que poden fer tasques externes. Per franges d’edat n’hi ha 17 menors de 30 anys, 34 persones entre 30 i 50 anys i 61 de més de 50. En aquesta franja hi ha un grup de majors de 60 anys que no poden fer tasques externes (només per persones entre 18 i 60 anys) i que realitzen altres tipus de suports:

 

- Atenció telefònica.

- Retallar les targetes que ha fet la xarxa i que reparteixen als comerços amb la informació del que es realitza i els telèfons on es pot trucar per formar-hi part o demanar suport.

 

Fins al 21 d’abril s’han realitzat un total de 165 suports. També s’ha col·laborat amb el Banc d’Aliments des de Càritas on s’ha ajudat al repartiment d’aliments.

 

Qualsevol persona que vulgui col·laborar o necessiti un suport només ha de trucar als telèfons que apareixen a la imatge de la targeta (adjunta a la notícia).

 

Torna



Comparteix aquest contingut