Escut Ajuntament de Palau-solità i Plegamans

Nova senyalització per advertir de la presència de senglars a la vila

#Gestió Ambiental

26/3/2021

Els rètols indiquen la prohibició de facilitar-los menjar així com del risc d’apropar-se a aquests animals

 

Arran dels desperfectes ocasionats per la presencia de senglars a la vila, l’Ajuntament ha instal·lat senyalització advertidora normalitzada de zones afectades per presència d’aquests animals. La intenció dels cartells és informar sobre les característiques del senglar, el seu comportament i com podem conviure amb aquesta espècie. Els rètols indiquen, per exemple, la prohibició de facilitar-los menjar, del risc d’apropar-se als animals, així com d’habituar-los a la presència humana.

 

El senglar és un animal emblemàtic dels boscos del territori però cal evitar la seva proliferació fora del seu hàbitat genuí, a costa dels recursos que troben fàcilment en l’entorn urbà (escombraries, gespa,… ). Des de l'Ajuntament es treballa per aconseguir que romangui com a espècie salvatge autòctona al medi natural i proposa mesures per impedir la seva presència a la ciutat.

 

Ubicacions dels rètols informatius

Parc de l'Hostal del Fum

Riera de Caldes (pont del pg. de la Carrerada i gual de Sant Roc)

Castell de Plegamans

Urbanització de Can Falguera.

La instal·lació dels rètols ha significat una despesa de 2.026,75 €, dels quals la Diputació de Barcelona ha subvencionat 900 €.

 

Actuacions que es duen a terme

-S’està treballant per realitzar captures de senglar amb l’empresa Estrateko per un cost de 15.000 €, que han desenvolupat un mètode de captura, eficient (capturen molts més senglars que en una batuda realitzada per caçadors) i amb el màxim respecte per l’animal. El mètode consisteix en la instal·lació d’una xarxa suspesa, monitoritzada amb càmeres de visió nocturna, que s’activa quan es té tot un grup de senglars.

- La Societat de Caçadors L’Alzina s’encarrega de fer el seguiment de la població de senglars, quantitat d’exemplars i llocs de concentració. Per a aquestes actuacions, aquesta entitat rep subvenció de l'Ajuntament.

- S’han sol·licitat permisos excepcionals de cacera fora de la temporada permesa al cos d’Agents Rurals per anar reduint la població, tant a petició del propi Ajuntament com per propietaris agrícoles del municipi.

- S'han desbrossat zones d'esbarzers de la riera de Caldes que eren lloc de refugi i cria dels senglars.

- S’ha sol·licitat al servei de manteniment de carreteres de la Generalitat que mantingui nets els passos de fauna de la carretera C-59 entre els termes municipals de Palau-solità i Plegamans, per tal que els animals utilitzin els passos de fauna i no siguin causa d’accidents de trànsit per atropellament.

- S'han publicat notícies al web de l'Ajuntament: Recomanacions porcs senglars

 

Comparteix aquest contingut