Escut Ajuntament de Palau-solità i Plegamans

L’Ajuntament tanca el pressupost del 2016 amb un romanent de 2,97 milions d’euros

#Economia
#Plens

18 d'abril de 2017

L’Ajuntament de Palau-solità i Plegamans liquida el pressupost del 2016 amb un romanent disponible de 2.970.656,71€, tal i com es detalla a l’expedient elaborat per la Intervenció municipal. Es tracta del 6è exercici que l’Ajuntament tanca en positiu de forma consecutiva. L’endeutament, en liquidar el 2016, ha quedat situat al 28,9% sobre els ingressos de l’Ajuntament, molt per sota del límit del 75% que marca la llei.

 

“La bona gestió econòmica és crucial per mantenir els serveis i l’autonomia municipal en aplicació de la normativa estatal”, va manifestar Marc Sanabria, regidor d’Economia, en donar compte de la liquidació al darrer Ple Municipal, celebrat el 30 de març. “És aquesta gestió la que permet mantenir els serveis, les feines i les inversions per a la ciutadania. Complim amb la llei, malgrat que puguem estar-hi en desacord, protegint així l’Ajuntament i el futur de la vila”, va afegir Sanabria en referència a les limitacions que el govern de l’Estat ha imposat als ajuntaments a través de normes com la llei d’Estabilitat Econòmica i Financera o la LRSAL.

 

I és que la normativa actual restringeix l’ús que els consistoris poden fer dels romanents. Sobre aquest aspecte, i en tancar el debat que va tenir lloc al Ple, l’Alcaldessa, Teresa Padrós, va advocar per recuperar l’autonomia municipal: “Tant de bo que puguem tornar a destinar els romanents a allò que considerem”. “Hi estem treballant conjuntament des de l’ACM (Associació Catalana de Municipis) i la FMC (Federació de Municipis de Catalunya)”, va continuar l’Alcaldessa.

 

Debat al Ple Municipal

Padrós i Sanabria van abordar la qüestió des del punt de vista de l’equip de govern, format per PSC, PDeCAT-Demòcrates i Ganemos Palau. Tant l’Alcaldessa com el regidor van puntualitzar en el transcurs del debat que part d’aquest romanent positiu té a veure amb el retard en l’adjudicació de crèdit per part de la Diputació de Barcelona per dur a terme inversions. Això va implicar que alguns projectes no s’arribessin a carregar al pressupost abans de finalitzar l’any. Tanmateix, Sanabria va afirmar que “les xifres són similars a les d’anys anteriors”. Va citar el romanent positiu de la liquidació del 2015 (2,2 milions d’euros) i la del 2013 (2,4 milions d’euros).

 

Els i les representants de l’oposició van agrair la tasca de l’equip tècnic i van considerar com a positiu, a grans trets, el resultat de la liquidació, si bé van expressar matisos.

 

Jordi Plaza, d’ERC, va qualificar de preocupant els “5,3 milions d’euros de saldo de dubtós cobrament”. Va sol·licitar que s’expliquessin “les tasques que s’estan fent per recuperar-lo”. En aquest sentit, des d’Intervenció es va informar que aquests diners depenen d’un litigi que l’Ajuntament manté amb una gran empresa. La previsió és que el resultat sigui favorable al consistori i que en uns anys es pugui començar a recuperar.

 

Joan Martínez, de C’s, va demanar que “els diners del romanent serveixin per revertir-los en benefici del municipi i els ciutadans”.

 

Jordi Méndez, de la CUP, va interrogar: “Tenen ja pensat a què es dedicarà la part de romanent que es pugui utilitzar?”. Va deduir que “si el romanent és tan gran significa que hi ha partides que no s’han executat”. En referència al baix nivell d’endeutament, va afirmar que es té “marge de sobra per augmentar-lo”, convidant l’Ajuntament a ampliar la despesa en benefici del municipi.

 

Àngels Marcuello, d’ICV, tot i valorar satisfactòriament el resultat, va preguntar: “Què ha passat per arribar a un romanent positiu tan important? És una forma de procedir o és que s’està fent calaix per a l’últim any de legislatura?”. La regidora va “tirar de les orelles a l’equip de govern perquè no tenen raó de ser aquests romanents tan importants”. “S’han deixat de fer inversions importants”, va reblar.

 

Miquel Truyols, regidor no adscrit a cap grup, va pregar “que aquest romanent considerable repercuteixi en benefici dels nostres ciutadans”. Va recordar que en el moment d’aprovar-se els pressupostos del 2016 els va qualificar de “conservadors”. “Queda clar que en algunes partides s’hauria pogut fer més”.

 

La representant del PP, Mercedes Rodríguez, i el regidor no adscrit José Luis Heras van absentar-se del Ple Municipal del mes de març.

Torna



Comparteix aquest contingut