Badalaboca
Informació important
- Cua sense entrada: S'habilitarà una cua per a assistents sense reserva prèvia.
- Anul·lació entrades: En cas d’haver reservat entrades i no poder assistir finalment, és imprescindible anul·lar-les accedint a la vostra zona personal de Koobin: https://palauplegamans.koobin.cat/ca/zona-personal per permetre així a altres infants i families accedir a les sessions.
- Accés adults acompanyants: També cal que adquireixin entrada excepte per als tallers de dijous i dissabte.
- Cal adquirir entrada per les projeccions i tallers excepte per als tallers de dijous i diumenge.
Badalaboca! És la Mostra de Cinema Infantil de la vila on infants i joves d’entre 2 i 17 anys, tindran l’oportunitat de viure l’experiència del cinema al màxim. Conèixer pel·lícules premiades amb boniques i emocionants històries i fins i tot aprendre a fer cinema amb tallers d’efectes especials o ‘stop motion’.
Més de 50 obres cinematogràfiques presentades en sessions de curtmetratges i llargs, dividides en
- 6 sessions escolars per als centres educatius del municipi
- 7 sessions obertes a tota la ciutadania,
- 4 tallers d’experimentació i creació de cinema
formen la 4a edició de la mostra, que enguany te com a temàtica central o principal (tot i abarcar moltes altres) l’amor, amistat i companyerisme en contraposició a la tendència individualista del mon actual.
Esperem que gaudiu i us animeu a descobrir.
L’entrada a totes les activitats és totalment gratuïta.
La mostra vol ser aparador del cinema per a infants, contribuint a l’educació de la mirada cinematogràfica i a l'aprenentatge de la història del cinema. L’objectiu és donar a conèixer un cinema diferent, ric i plural, que combini alhora qualitat artística i pedagògica.
Trailers
Vídeo promocional 2024
Programació
Cinema
18:00h - Sessió inaugural: El viatge d’Ernest i Celestine (+6 anys)
11h - BadaCurts d'animació (+ 2 anys)
12.30h - BadaCurts d’animació TEA (+ 4 anys)
17h - BadaCurts d’animació (+ 4 anys)
19h - Llargmetratge: Tony, Shelly i la llanterna màgica (+8 anys)
11h - Del conte a la pantalla (+3 anys)
18h – Sessió de clausura: BadaCurts (+ 7 anys) - Clausura
Tallers
DIJOUS 7
18h - Taller 1 - Una herstory de cinema
DISSABTE 9
11h - Taller 2 - Be natural!
11h - Taller 3 - La llum i les ombres
DIUMENGE 10
11h - Taller 4 - Fotografies sense càmera
Divendres 8
18:00h -Sessió inaugural: El viatge d’Ernest i Celestine (+6 anys)
El viatge d’Ernest i Célestine (Ernest et Célestine: Le voyage en Charabie), Jean-Christophe Roger, Julien Chheng, França, 80’, doblada al català
El viatge d’Ernest i Célestine
L'Ernest i la Célestine tornen al país de l'Ernest per a poder arreglar el seu preciós violí espatllat. Allà descobriran que la música ha estat prohibida en tot el país des de fa anys. Per a ells, és impossible viure sense música! Tots dos intentaran posar fi a aquesta injustícia, per a poder portar de nou l'alegria al país dels ossos.
Dissabte 9
11h - BadaCurts d'animació (+ 2 anys) - 46' - 6 curtmetratges
Sessió de curts per als/les més petits/es de la casa, pensada especialment per a infants d’últim curs d’escola bressol, cicle Infantil i primera infància. Les imatges son tant evocadores, que faran badarlaboca als petits i petites. Peces visualment i sonorament molt cuidades per a despertar els sentits als infants i provoca’ls-hi reaccions satisfactòries, sense estridències. Una manera preciosa i màgica d’estrenar-se al cinema per primera vegada!
L'escola dels arbres de Nadal
(The Сhristmas tree school), Anastasia Makhlina, Rússia, 2023 8'
En Cactus treballa com a conserge a l'escola dels arbres de Nadal. Amb admiració, observa el seu entrenament i somia amb convertir-se en un d’ells.
Dos ocellets: Plomes
Alejo Schettini, Alfredo Soderguit, Uruguai, Argentina, 2021, 3’30’’
Un ocellet vermell es posa a la copa de l'arbre i comença a cantar dolçament. L’ocellet blanc i l’ocellet negre l’escolten i comencen una competència de festejos.
El pollet pèl-roig
(Le Petit Poussin roux), Célia Tisserant, França, 2019, 12’
Un deliciós aroma a pastís flota per tot el corral. La grangera està preparant unes exquisides magdalenes, però totes elles tenen propietari... Per tal de degustar-les, el pollet pèl-roig decideix posar a prova les seves dots culinàries, seguint pas a pas la recepta de la grangera.
Topets i taquetes veuen les estrelles
(Spot and Splodge See Stars), Uzi i Lotta Geffenblad, Suècia, 2013, 7’
Quantes coses es poden veure al cel estrellat! Topets i Taquetes observen les estrelles atentament, tan ensimismats miren cap a dalt, que s'acaben fent un bon cop de cap. S’hauran desmaiat? Què els hi haurà passat?
Gat
(Cat), Julia Ocker, Alemanya, 2019, 4’
Un gat prepara un estofat seguint pas per pas una recepta, però sense voler-ho, s’acabarà fent amic d’un dels seus ingredients.
L'estany
(Pond), Lena von Döhren, Suïssa, 2023, 8’30’’
Un banc de peixos neda de manera perfectament sincronitzada al mar. Però de sobte, apareixen unes molestes gavines que perturben la formació i provoquen que un petit peix es distanciï del grup.
12.30h - BadaCurts TEA (+ 4 anys) - 55' 8 curtmetratges
Aquesta sessió, adreçada a tots els infants d’entre 4 i 10 anys però amb unes condicions de projecció, llum i volum, que la fan més amable per a infants amb TEA (Trastorn de l’Espectre Autista). Recull de curtmetratges premiats d’arreu del mon dedicada a infants d’entre 4 i 10 anys on les històries i temàtiques comencen a cobrar importància, amb missatges clars dels temes cabdals del mon que ens envolta i divertides situacions, totes elles animades amb diferents tècniques que de ben segur emocionaran a infants i adults.
17h - BadaCurts (+ 4 anys) - 55' 8 curtmetratges
Aquesta sessió, adreçada a tots els infants d’entre 4 i 10 anys que NO tinguin TEA (Trastorn de l’Espectre Autista).
La mama bateria
(Battery mummy), Jeon Seungbae, Corea del Sud, 2023, 8’35’’
La mama bateria té moltes tasques a realitzar a l'escola bressol: dóna energia als termòmetres, càmeres, bombolles de sabó… Durant una migdiada d'un dia d'hivern, descobreix que l’arbre de l’escola bressol està en flames: al rescat!
Flash
Bruno Simoes, Espanya, Regne Unit, 2021, 3’15’’
El Flash és un cadell aprenent de gos guia. Amb afecte i paciència, una voluntària aconseguirà educar en Flash, perquè en un futur pugui ajudar una persona invident.
Gat i ocell
(Cat and bird), Franka Sachse, Alemanya, 2021, 7’36’’
Un ocell blanc que viu en un món negre es troba amb un gat negre que viu en un món blanc.
Boom!
diversos autors, França, 2022, 5’35’’
Un parell d'ocells una mica ximples fan tot el possible per protegir els seus ous d'una erupció volcànica.
El fondant de xocolata
Benoît Chieux, França, 2019, 11’
Per a compartir un fondant de xocolata amb el seu amic, l’Anna ha de creuar el bosc gelat. En ell habita un temorós gegant amb barba que fa desaparèixer als animals que es troba pel camí. Però l'enorme barba del gegant és molt més calorosa del que sembla...
El petit viatge
(Le tout petit voyage), Emily Worms, França, Suïssa, 2022, 7’44’’
En John presencia una cosa extraordinària: el seu periquito és capaç d'obrir la seva gàbia, però tot i així, decideix no sortir volant. En John decideix ajudar-lo a superar les seves pors i tots dos emprenen un petit viatge.
Erwin
Petr Jindra, República Txeca, 2015, 4’32’’
L’Erwin és un gat domèstic que viu amb la seva propietària. Li encanta jugar amb les caixes que hi ha a la casa, fins que un dia arriba un microones... i no hi ha manera d’explicar-li que no és una caixa qualsevol!
Entre dues germanes
(Entre deux sœurs), Anne-Sophie Gousset, Clément Céard, França, 2022, 7’20’’
Entre germanes hi ha complicitat i rialles. Entre germanes, hi ha afecte i suport. Entre aquestes dues germanes protagonistes, hi ha alguna cosa extra que fa que la seva relació sigui única i molt, molt especial.
19h - Llargmetratge d'animació (+ 8 anys)
La sessió per als ja no tan petits/es de la casa. Pel·lícules ideals per veure en familia (o no...). Profunditat i temàtiques per a sortir de la sala de cinema debatint sobre la pel·lícula i reflexionant sobre el missatge que una pel·lícula que "no és tant per nens petits" ens acaba d'ensenyar mentre la gaudíem.
Tony, Shelly i la llanterna màgica
Filip Posivac, Hongria, República Txeca, 80’
El Tony té una característica única de naixement: brilla! Però passa els dies amagat a casa, al búnquer de mantes i somiant a tenir algú amb qui jugar. Els dies abans de Nadal, una peculiar nena anomenada Shelly es trasllada al seu edifici i posa el seu món del revés. Junts s'embarcaran en una aventura màgica i descobriran el fascinant misteri de l'edifici on viuen.
Diumenge 10
11h - Del conte a la pantalla (+3 anys) - 53'
En aquesta sessió descobrirem dues històries magnífiques que han fet el salt del conte a la pantalla. El Gat Tabby de Jac Hamman i Sarah Scrimgeour i El Nadal del Senyor Branquilló de Jeroen Jaspaert i Daniel Snaddon. Contes d’èxit en pantalla gegant i so de qualitat. Contes que cobren vida!
El Gat Tabby
(Tabby McTat), Jac Hamman, Sarah Scrimgeour, Regne Unit, 2023, 26’
Al cor del vibrant Londres, en Tabby, un gat cantant, i el seu amic músic, en Fred, captiven el públic amb les seves actuacions musicals a duo. La seva alegria omple els carrers de la ciutat fins que, de manera inesperada se separen.
El Nadal del Senyor Branquilló
(Stickman), Jeroen Jaspaert, Daniel Snaddon, Regne Unit, 2015, 27’
El senyor Branquilló viu al gran roure d’un parc infantil amb la seva senyora Branqueta i els seus tres fills. El pare Branquilló s’endinsa en una èpica aventura a través de les quatre estacions que el portarà molt lluny de la seva llar. Tornarà amb la seva família a temps per celebrar el Nadal?
18h - BadaCurts (+ 7 anys) - Sessió clausura - 56' 8 curtmetratges
Despedim el Badalaboca amb curtmetratges per a infants d’entre 7 i 12 anys. Temàtiques que fan volar la reflexió mentre gaudim de l’espectacle audiovisual que ens brinden les diferents propostes animades provinents de diferents països. Curts que expliquen coses que ja comencen a despertar la curiositat dels infants que ja segur que es fan moltes preguntes mentre caminen cap a la plena adolescència.
El meu nom és Edgar i tinc una vaca
(My name is Edgar and I have a cow), Filip Diviak, República Txeca, 2023, 7’37’’
L’Edgar és un home comú que viu una vida pacífica. Un dia, en una visita a un escorxador, coneix una vedella i la rescata. Però quan la cria es converteix en una vaca, la convivència es torna una mica complicada.
L’home més petit del món
(The Tiniest Man in the World), Juan Pablo Zaramella, França, 2016, 4’10’’
L’home més petit del món viu sense adonar-se de la seva mida diminuta i les seves conseqüents limitacions. Amb l’objectiu d’adaptar-se mantindrà una actitud digna i perseverant, davant de qualsevol adversitat.
L’oca
L’oca (The goose), Jan Míka, França, República Txeca, 2022, 12’31’’
Un nen somia a convertir-se en un gran jugador de futbol i jugar als estadis més grans. Però per això, primer haurà de guanyar un partit al seu pati, contra una oca molt espavilada.
Gira-sol
(Tournesol), Natalia Chernysheva, França, Rússia, 2023, 4’17’’
Un gira-sol diferent de la resta decideix mirar amb uns altres ulls el món que l'envolta. Descobrirà un univers completament diferent.
Hola, desconegut
(Hello stranger), Julia Ocker, Alemanya, 2021, 6’
Un astronauta arriba a un planeta desconegut. Tot li és aliè, estrany, fins que mica en mica comença a conèixer millor als seus habitants i les seves costums.
La calesita
Augusto Schillaci, Argentina, 2021, 9’37’’
Una història sobre els treballadors dels carrusels argentins que han dedicat la seva vida a oferir diversió i felicitat als nens i nenes de diferents barris.
La gran escapada d’en Ray
(Ray’s great escape), Jie Weng, Xina, 2018, 7’
En Ray és un petit monstre que viu a la vora d’un volcà a punt d’esclatar. Un dia, cansat de tants terratrèmols, decideix marxar. Carregat amb totes les seves pertanyences es veurà immers en una gran aventura en busca d’una nova llar.
Codi rosa
(Code rose), diversos autors, França, 2022, 5’
A mar obert, un flamenc aterra en un portaavions. Per mantenir la pista en ordre, els militars se n’han de desfer. Però el flamenc i els seus companys tornen implacablement, afegint un toc de rosa a la màquina de guerra grisa.
Tallers
Dijous 7 – 18:00h - 120' - Taller 1
Taller: Una herstory de cinema
Taller dinamitzat per Drac Màgic
Públics: 3r ESO, 4t ESO, Batx i CF
Quants noms de directores de cinema coneixem? Des de quan les pel·lícules incorporen la perspectiva feminista? En aquest taller proposem un recorregut possible rescatant les aportacions de les cineastes que la història hegemònica del cinema ha deixat al marge.
Què es traballa?
- Aproximar-se a la història del cinema en relació amb el seu context social.
- Visibilitzar les aportacions de les cineastes en la història del cinema.
- Identificar la construcció del punt de vista en la tradició de la representació.
Competències transversals
- Competència ciutadana
- Competència emprenedora
- Competència personal, social i d’aprendre a aprendre
Relacions curriculars
- Reconeixement, comprensió i interpretació de representacions visuals dels diferents períodes artístics establint i reflexionant sobre els seus sentits i els discursos des d’una perspectiva contemporània.
- Introducció del gust per la cultura cinematogràfica i la seva relació amb les arts. Identificació de les funcions de l’art en les diferents èpoques en relació a artistes, clients i promotors.
- Identificació i valoració del paper de les dones en la creació artística.
- Identificació de causes i conseqüències dels fenòmens artístics en el seu context històric, amb especial referència als precedents i consegüents estilístics i als processos de continuïtat i canvis, constatant els diferents ritmes evolutius de les societats i la varietat de manifestacions.
Dissabte 9 – 11:00h - 120' - Taller 2
Taller: Be natural!
Edat recomanada: 8-12 anys
Un taller de cinema pràctic en que aprendrem llenguatge i direcció cinematogràfica mentre fem la nostra propia versió d’un curtmetratge clàssic!
Sabeu qui fou Alice Guy Blaché? Doncs l’Alice va ser la primera persona cineasta de la història! No només va ser la primera dona en dirigir cinema si no que va ser la primera persona que va rodar una escena de ficció amb un personatge fictici i un primer suggeriment d’efecte especial. Durant molt anys fou una figura oblidada però afortunadament està començant a ser recuperada i a reprendre el seu lloc a la història. El taller que us proposem porta per nom “Be Natural“, el lema que Alice Guy dirigia als seus actors i que presidia el seu estudi de filmació.
En aquest taller començarem amb una breu introducció històrica a la invenció del cinema i la figura d’Alice Guy per tot seguir passar a la part més pràctica en que farem la reproducció amb els alumnes d’un curtmetratge dirigit per ella el 1907 però aplicant-hi el llenguatge audiovisual modern.
Dissabte 9 – 11:00 - 120' - Taller 3
Taller: La llum i les ombres
Taller dinamitzat per Drac Màgic
Públics: I3, I4, I5
Encenem la llum i…màgia! Tenim una gran pantalla per veure-hi imatges movent-se. Molt abans de les pel·lícules que coneixem avui dia, s’explicaven històries amb les ombres. A través de diferents representacions amb el cos i amb titelles descobrim el primer espectacle d’imatges de la història. Reinventarem les aventures, viatges i trifulgues dels herois i heroïnes que apareixen a les llegendes.
Què es traballa?
- Experimentació amb la llum i les ombres per a la creació d’imatges.
- Conèixer les formes de narració amb imatges prèvies a l’invent del cinema.
- Representar històries que capgiren les llegendes superant narratives esterotipades.
Competències transversals
- Competència ciutadana
- Competència emprenedora
- Competència personal, social i d’aprendre a aprendre
Relacions curriculars
- Sensibilitat i interès per l’escolta, l’observació i l’exploració de les possibilitats sonores, simbòliques, cinètiques i plàstiques d’elements de l’entorn.
- Curiositat, interès i gaudi davant les creacions musicals, visuals, literàries, audiovisuals, plàstiques, obres escèniques, usant estratègies per escoltar, mirar i llegir.
- Ús dels llenguatges verbal, musical, plàstic, matemàtic, audiovisual i corporal com a objectes de diversió, de creació i d’aprenentatge a través de jocs lingüístics i expressius. Apreciació de l’estètica de les formes literàries -ritme i rima- i artístiques, i de les sensacions i emocions que provoquen.
Diumenge 10 – 11:00 - 120' - Taller 4
Fotografies sense càmera
Taller dinamitzat per Drac Màgic
Públics: Cicle superior
Amb un paper fotosensible, algun objecte i un feix de llum fem una fotografia! Sembla la recepta d’una poció màgica, però és la base de la fotografia. A partir d’un experiment a l’aula -que es converteix en un laboratori de revelatge- aprendrem les tècniques que fan possible la impressió química d’aquest art.
Què es traballa?
- Aproximar-se a la història i a l’evolució tècnica de la fotografia; de la càmera obscura a la foto digital.
- Comprendre i assimilar els mecanismes que fan possibles la impressió d’una imatge fotogràfica.
- Introduir la tècnica de revelatge d’una fotografia en blanc i negre.
Competències transversals
- Competència ciutadana
- Competència emprenedora
- Competència personal, social i d’aprendre a aprendre
Relacions curriculars
- Indagació sobre les possibilitats comunicatives suggerides per la comunicació audiovisual i la utilització de les TIC i per les possibilitats plàstiques dels materials i les seves qualitats formals en el disseny d’imatges i d’objectes artístics, i per comunicar idees, emocions i experiències.
- Apreciació d’algunes característiques (formals, materials i tecnològiques) en la creació d’objectes i d’imatges que han canviat o es mantenen al llarg del temps.
- Recerca de les possibilitats de comunicació que ofereixen els materials plàstics, el comportament d’alguns materials amb d’altres, les diverses possibilitats espacials en la intervenció bidimensional i tridimensional, les accions que permeten els materials, les possibilitats de la llum, i els mitjans artístics del passat i del present (imatge digital, vídeo, fotografia, instal·lació).