Escut Ajuntament de Palau-solità i Plegamans
Inici |

Notícies :: Pàgina Detall

El Ple Municipal aprova el Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM)

#Alcaldia
#Medi Natural
#Urbanisme

30/3/2015

El document s'envia a la Generalitat de Catalunya perquè emeti l'aprovació definitiva i pugui ser vigent

 

El Ple Municipal Ordinari de l'Ajuntament de Palau-solità i Plegamans celebrat el passat dijous, 26 de març del 2015, va aprovar de forma provisional el Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM). El POUM aprovat provisionalment al Ple Municipal està disponible en la seva totalitat al web municipal, incloent-hi les resolucions de les al·legacions presentades en el període d'exposició pública.

 

Teresa Padrós, Alcaldessa de Palau-solità i Plegamans, va donar les gràcies als "tècnics excel·lents" que han estat treballant en l'elaboració del POUM els darrers anys. També va agrair la tasca dels regidors d'Urbanisme de diferents grups municipals que hi han estat treballant en els últims tres mandats. "Per arribar fins aquí s'ha fet un molt bon treball conjunt, amb moltes reunions i amb tècnics i representats polítics que han resultat molt bons coneixedors d'aquesta temàtica", va sintetitzar l'Alcaldessa, si bé va matisar que "al final mai es pot aconseguir que amb un document d'aquestes característiques tothom hi estigui al 100% d'acord".

 

Es va aprovar per majoria absoluta amb els vots favorables dels grups que formen l'equip de govern (PSC, ICV-EUiA i la Veu de PsiP) i del PP. Els altres dos partits de l'oposició, CiU i ERC, van absentar-se del Ple Municipal en el moment de la votació en senyal de protesta.

 

De l'aprovació provisional a l'aplicació

A partir d'aquest moment, el POUM aprovat de forma provisional ha estat tramès a la Comissió Territorial d'Urbanisme de Barcelona (CTUB), organisme de la Generalitat de Catalunya, que és l'ens encarregat d'aprovar definitivament el document i dur a terme la publicació de l'anunci al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC). És a partir d'aquest moment quan el POUM serà d'aplicació.

 

Les persones que vulguin consultar aspectes concrets del POUM poden sol·licitar una reunió amb l'equip tècnic del consistori, un cop s'hagi realitzat l'aprovació definitiva per part de la Generalitat de Catalunya. Per fer-ho, cal adreçar-se al Servei d'Atenció Ciutadana de l'Ajuntament, mitjançant el número de telèfon 93.864.80.56. "Tenim la ferma voluntat d'informar i explicar personalment allò que disposa el POUM a totes les persones que vulguin aclarir dubtes", afirma Àngels Marcuello, Tinenta d'Alcaldia de Territori i Medi Ambient i regidora d'Urbanisme.

 

Debat

Àngels Marcuello va començar la seva intervenció destacant que el POUM és molt necessari per resoldre els problemes urbanístics del municipi. I és que Palau-solità i Plegamans no compta amb un pla urbanístic propi, sinó que el planejament vigent és el de Sabadell i comarca, que es va instaurar al 1978. El procés per aprovar un POUM propi va començar al municipi fa més de 10 anys, al 2003, havent-hi treballat tres equips de govern diferents i durant tres mandats (2003-2007, 2007-2011 i 2011-2015).


"L'urbanisme al nostre poble és molt complex; va patir durant les dècades dels 70, 80 i 90 la multiplicació de construccions sense planificació, serveis ni accessos, amb una invasió abusiva de sòls"
, va introduir Marcuello. "Molts d'aquests sectors continuen en aquesta situació, amb barris sencers que estan als llimbs, amb propietaris que tenen parcel·les però que no poden construir un habitatge ni vendre-les", va continuar la regidora, qui va afegir: "Tots i totes tenim un problema amb aquesta situació i la millor manera de solucionar-ho és amb un document [el POUM] que ordeni el municipi i marqui els fulls de ruta urbanístics dels propers 25 ó 30 anys".

 

D'altra banda, i segons Marcuello, "el POUM blinda normativament el municipi davant els perills que planteja el Pla Territorial Metropolità de Barcelona (PTMB), perquè preserva espais agrícoles i forestals que estaven en perill". Per a la titular d'Urbanisme això "és un triomf per a la ciutadania i per a les entitats que defensen el territori". Marcuello també va destacar que "el POUM posa les bases per poder crear habitatge accessible per a què el jovent pugui independitzar-se sense haver de marxar del municipi".

 

Tal i com va recordar la regidora, l'aprovació provisional del POUM arriba després que a l'abril del 2013 s'aproves de forma inicial. Aleshores el document va entrar en el període d'exposició pública, fins al setembre del 2013, quan la ciutadania, entitats, partits polítics i empreses van presentar 166 al·legacions. "Va ser una exposició pública exemplar, ja que es va triplicar el temps per presentar al·legacions respecte al que fixa la llei", va detallar Marcuello. Des del setembre del 2013 fins al març del 2015, l'equip tècnic redactor del POUM ha estat treballant en les resolucions de les al·legacions i en les modificacions que han prescrit diversos departaments de la Generalitat de Catalunya. "Ha estat una feina intensa, des de l'inici d'aquest mandat, al juny del 2011 i també després de l'aprovació inicial de l'abril del 2013", va dir Marcuello. De fet, la regidora va recordar que el POUM aprovat és la continuació del treball fet en el mandat 2007-2011 liderat per un equip de govern diferent a l'actual. De fet, també va deixar palès que tot aquest treball va arrencar en el mandat 2003-2007: "Ha estat, en definitiva, un treball compartit per tres regidors de tres partits diferents: els senyors Soley [PSC], Serraviñals [CiU] i jo mateixa [ICV], que he enllestit la feina iniciada".

 

"La tramitació que n'han fet els diversos organismes de la Generalitat, des de l'aprovació inicial de l'abril del 2013 ha trigat molt més temps del que haguéssim volgut", va lamentar Marcuello. "Hauríem volgut tenir tres mesos per poder parlar amb tothom sobre les modificacions que s'han hagut de fer, però no ha estat possible", va reconèixer la regidora. I és que el vist-i-plau de la Generalitat de Catalunya va comunicar-se a l'Ajuntament a finals del mes de febrer. "Hem hagut de triar; si haguéssim obert aquest procés d'informació no hauríem pogut aprovar-lo en el present mandat". Marcuello va afegir que s'ha optat per la celeritat entre la resposta de la Generalitat i la proposta d'aprovació al Ple Municipal "apel·lant a la responsabilitat".

 

Els dos grups de l'oposició que es van absentar del Ple Municipal (CiU i ERC) per no emetre cap vot ho van fer per protestar per "manca d'informació des de l'aprovació inicial", va manifestar Miquel Truyols, portaveu d'ERC. "Hem estat exclosos de fer aportacions", es va queixar Truyols, qui va ser el primer dels dos grups en pronunciar-se al Ple. "Demanàvem tenir coneixement de les al·legacions presentades i les modificacions prescrites per departaments de la Generalitat; són modificacions rellevants i no les hem pogut analitzar", va criticar Truyols. "Ara ja valia la pena esperar a les eleccions municipals i que s'aprovés amb un nou govern", va afirmar Truyols en tancar la seva primera intervenció.

 

En el mateix sentit es va pronunciar Jaume Oliveras, portaveu de CiU, qui es va queixar de les poques –segons ell- reunions a les que han estat convocats per tractar "les modificacions que es van introduir després del juny del 2011, quan el POUM ja estava gairebé tancat". "Vam haver de presentar al·legacions com a grup municipal a l'abril del 2013 perquè no vam tenir més remei, perquè el que s'hauria d'haver fet és treballar conjuntament", va criticar Oliveras, qui també va denunciar que després de l'aprovació inicial no se'ls van facilitar les al·legacions presentades: "Fa només mig any que se'ns va donar trasllat d'un llistat resumit de les al·legacions i no hem tingut la totalitat fins dimecres de la setmana passada". Va cloure el seu primer torn afirmant que "no és la manera de procedir; hauríem volgut formar part dels treballs i les previsions".

 

L'altre grup de l'oposició, el PP, que compta amb dos membres al Ple Municipal, va optar, en canvi, per votar a favor de l'aprovació del POUM. El seu portaveu, David Zambrana, va defensar així aquesta posició: "Avui toca fer un exercici de responsabilitat política. És el nostre municipi qui ha de sortir guanyant amb aquest POUM, que, insòlitament, ha estat pensat, dirigit i fet per totes les formacions polítiques presents en aquest Ple Municipal i que representen la ciutadania". "Tots els grups hem dit la nostra, hem sigut partícips formant part de diferents governs i cap de nosaltres pot defugir ni de l'èxit ni de les responsabilitats del POUM", va sentenciar Zambrana. Va lloar, a més, "la valentia dels qui han presentat al·legacions, des de tècnics de l'Ajuntament fins a l'últim ciutadà". Amb tot, va afirmar que "el procés participatiu del govern no ha estat el més idoni". Va posar en valor que "fent un exercici de voluntat política es pot arribar a acords, que no cal que siguin de màxims". Per últim, va dedicar unes paraules a les persones que han presentat al·legacions i que no han estat incloses: "Desitgem que siguin capaços d'entendre els beneficis per al conjunt dels ciutadans quan no coincideixen amb els individuals i particulars".

 

Joan Carles Tinoco, regidor de la Veu de Palau-solità i Plegamans i membre de l'equip de govern, va afirmar que el POUM que s'aprovava al Ple "manté l'essència de les propostes comunes i recull en gran part les que portàvem en el programa electoral que vam presentar en les eleccions del 2011". "El POUM és un document de partida, una guia; la interpretació del document no és inalterable, hi ha variables no recollides que s'aniran definint en el futur", va contextualitzar. D'altra banda, Tinoco va posar en valor que "s'ha treballat el POUM durant 10 anys i el 95% del document resultant va ser redactat per l'anterior govern [format per partits diferents als del govern actual], amb qui ja coincidíem en termes generals".

 

Per la seva banda, Carmen Cabeza, portaveu del PSC i membre de l'equip de govern, va subratllar els problemes de no tenir una ordenació urbanística adequada i que l'elaboració del POUM en aquesta darrera dècada "ha costat molts diners a la població, en estudis, informes, dedicació de tècnics...". "Agraïm el treball i la participació de tots els grups polítics, en el període 2007-2011 van ser moltes les reunions i fruit de la col·laboració amb el regidor Serraviñals", va recordar Cabeza. A més, va destacar que el POUM resultant és conseqüent "amb el que ha expressat la ciutadania del municipi, que vol que mantingui l'esperit de poble, que el seu paisatge no canviï". "Entenem que algú pugui no estar d'acord amb el POUM aprovat, però Palau-solità i Plegamans té 14.500 habitants i s'ha de buscar el major benefici possible per al major nombre de gent", va concloure Cabeza.

 

Enllaços relacionats

Torna



Comparteix aquest contingut