Escut Ajuntament de Palau-solità i Plegamans

Inauguració oficial de la cartellera de la fàbrica de Ca l’Estruch dins la Xarxa d’Espais de Memòria.

#Patrimoni

2/10/2023

La cartellera de la fàbrica de Ca l’Estruch s’emmarca en la Xarxa d’Espais de Memòria del Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya

 

El mes de juny passat es va instal·lar a la plaça de Ca l’Estruch el primer plafó commemoratiu dedicat a la memòria democràtica de la nostra vila. Explica la història de la fàbrica a la seva antiga ubicació; és un registre material de la memòria col·lectiva del nostre municipi i posa èmfasi en el treball femení. L’acció, cofinançada amb la col·laboració del Departament de Justícia, Drets i Memòria de la Generalitat de Catalunya, s’emmarca en els objectius de Memòria Democràtica per donar a conèixer d’una manera científica i objectiva el passat recent i estimular la comprensió del present.

 

Elaborada amb informació històrica rigorosa, la cartellera explica com la fàbrica de Ca l’Estruch marca un abans i un després en la història de Palau-solità i Plegamans i ajuda a entendre com va impulsar la transformació d’un municipi agrícola cap a un altre més industrial i de serveis.

 

La regidora de Patrimoni Eva Soler, va ressaltar durant l’acte la importància del plafó “no només per commemorar el passat , sinó per reflexionar sobre el seu impacte en el present i com pot inspirar el futur”, i va fer una menció especial a la secció del plafó dedicada a les dones de la fàbrica. “La seva valentia i resiliència van ser crucials per al progrés del nostre poble”.

 

A l’acte hi va assistir Jordi Font, director del Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya que va explicar com aquesta institució, des de fa 15 anys, ha desplegat pel territori diverses línies de treball per la patrimonialització de la nostra història més recent i la nostra memòria a través de la xarxa d’espais de memòria democràtica. “La interacció sobre la memòria i la seva preservació pot contribuir a l’objectiu d’enfortir la democràcia. En aquest sentit la cartellera de la fàbrica de Ca l’Estruch i el treball de les dones obre una perspectiva de gènere necessària enfocada a la història de les dones treballadores”. 

 

L’alcalde Oriol Lozano, en la seva intervenció va posar en valor la importància de recuperar la història del municipi,  “aquest govern té un compromís amb la preservació i difusió del nostre patrimoni històric i cultural. Creiem fermament que conèixer la nostra història ens ajuda a construir un futur millor”.

 

Per cloure l’acte, dues persones vinculades a la fàbrica de Ca l’Estruch, en Josep Viaplana i la Rosario “Charo” Garcia van llegir un fragment dedicat a la fàbrica del llibre “La història del nostre temps”; un conte musicat editat el 2015 per l’Ajuntament que commemorava els 25 anys de l’Escola Municipal de Música sobre la història, el patrimoni i les llegendes de la vila.

 

L’acte va comptar amb la presència d’algunes de les dones que ja van participar en l’exposició que es va fer al mes de març de 2022 sobre “Les dones de la fàbrica”. En la mateixa cartellera s’hi pot trobar un QR amb el documental que es va fer amb el testimonis d’algunes d’aquestes treballadores en l’actualitat.

 

Torna



Comparteix aquest contingut