Comença la campanya contra la vespa asiàtica
20 de maig de 2021
L’Ajuntament demana a la ciutadania que eviti apropar-se a vespers i que en cas de localitzar-ne algun ho comuniqui de seguida
L’Ajuntament de Palau-solità i Plegamans ha posat en marxa la campanya contra la vespa asiàtica, consistent en el control integrat d’extracció de vespers i la captura d’individus amb trampes. En aquest sentit, des de l’Ajuntament es fa una crida als veïns i veïnes per tal que comuniquin al consistori qualsevol vesper que localitzin al municipi, enviant-ne fotografies i ubicació a través d’aquest enllaç. Un cop rebuda la informació, el Servei de Salut Pública prendrà les mesures necessàries.
La vespa asiàtica és una espècie exòtica en expansió amb fort impacte sobre la biodiversitat, ja que ataca insectes beneficiosos com poden ser els pol·linitzadors. A més, té predilecció per les abelles i redueix la producció de mel dels ruscos.
Les picades de vespa asiàtica són similars a les provocades per vespes autòctones, causen dolor i inflamació local. Només ataquen en cas d’amenaça, de manera que, per evitar-ne les picades, cal mantenir-se lluny de qualsevol vesper.
Més informació sobre la vespa asiàtica
La vespa asiàtica (Vespa velutina nigrithorax) és més grossa i fosca que les espècies de vespes autòctones comunes a les quals estem acostumats.
Durant la primavera, les reines creen el vesper primari, on neixen les primeres obreres. Aquest vesper sol ser petit i el fan en un lloc protegit, molt sovint en construccions humanes. A l’estiu, la colònia es trasllada al vesper secundari i en creix l’activitat. Aquest és molt més gros i acostuma a estar a gran alçada, en arbres de fulla caduca (pollancres, àlbers, plataners, robínies...) i a prop de rieres.
A la tardor, neixen les noves reines i s’aparellen amb els mascles (surten entre 200 i 500 reines del vesper). I a l’hivern, les reines hibernen a l’espera del bon temps.