Escut Ajuntament de Palau-solità i Plegamans

Unes quaranta persones analitzen la cultura local al 1r taller participatiu del Pla d’Acció Cultural

#Cultura
#Participacio

7/10/2016

En un mes tindrà lloc una altra sessió oberta a tothom per dissenyar el procés participatiu del Pla d’Acció Cultural

 

Una fotografia de l’estat actual de la cultura a Palau-solità i Plegamans. Això és el que han creat les aproximadament quaranta persones que van prendre part ahir al vespre del taller amb el que comença a rodar el procés participatiu per a l’elaboració del Pla d’Acció Cultural local. Bona part de les persones que van assistir-hi són membres de la rica xarxa d’entitats culturals del municipi.

 

Van protagonitzar un interessant col·loqui sobre les fortaleses, debilitats, oportunitats i amenaces de la cultura a la vila. Tot plegat, per conformar la diagnosi de l’estat actual de la cultura a la vila i tenir un fonament sobre el qual construir el Pla d’Acció Cultural. Les ganes de participar i compartir opinions van ser tan potents que, dues hores després d’iniciar-se el taller, es va decidir que no hi havia temps per abordar la segona part, en la que s’havia de dissenyar la metodologia que seguirà el procés participatiu del Pla d’Acció Cultural d’ara endavant. Es convocarà en breu una altra sessió oberta a tothom i dedicada a aquest tema, un cop les entitats expressin el dia i l’hora en què podran assistir-hi de forma majoritària. L’objectiu de la propera sessió serà “fabricar la metodologia de treball; decidir com es vol dur a terme la resta del procés participatiu”, tal i com va explicar Jordi Hidalgo, el tècnic municipal que coordina aquest procés.

 

Tornant a l’anàlisi de l’estat actual de la cultura que es va fer ahir, els quatre grups en què es van dividir les persones assistents van posar sobre la taula aspectes molt diversos. Es va parlar d’equipaments i espais per a la cultura, tant dels que disposa el poble com dels que es troben a faltar. També va sortir el finançament de les entitats i de les activitats, així com la coordinació i la col·laboració entre elles i amb l’Ajuntament. Altres temes van ser la comunicació i el màrqueting de les activitats culturals per engrescar la ciutadania –tant el públic local com el d’altres poblacions- a assistir-hi i participar-hi. També es va parlar del patrimoni monumental i cultural, del foment de l’associacionisme, de la vigència a llarg termini del Pla d’Acció Cultural, dels possibles canvis polítics a l’Ajuntament...

 

La llibertat total a l’hora d’expressar-se va permetre una anàlisi que probablement no va deixar gran cosa a l’aigüera. Un punt en què hi va haver un consens especial, qualificant-lo com una amenaça, és la dispersió urbanística del municipi, un factor que dificulta la cohesió social i que la ciutadania faci vida cultural a la vila en lloc de realitzar-la a altres pobles i ciutats de l’entorn. La regidoria de Cultura emetrà en breu un document de síntesi en el que quedin reflectides les conclusions de la diagnosi, establint les fortaleses, debilitats, oportunitats i amenaces que van analitzar les persones que van participar al taller.

 

Jordi Pujol, regidor de Cultura de l’Ajuntament, va acudir al principi del taller per donar la benvinguda i agrair a tothom la seva implicació. No va quedar-se, però, a la resta de la sessió en entendre que el protagonisme havia de ser per a la ciutadania, que havia de sentir-se completament lliure a l’hora d’expressar opinions i reflexions.

Enllaços relacionats

Torna



Comparteix aquest contingut