Un grup de persones col·labora en el disseny del procés participatiu del Pla d’Acció Cultural
3/11/2016
Can Cortès va acollir ahir al vespre una trobada en la que es van posar les bases per dissenyar la metodologia del procés participatiu amb el que s’ha d’elaborar el Pla d’Acció Cultural local. Van acudir-hi nou persones. La sessió, convocada i publicitada prèviament per l’Ajuntament, era oberta a tota la ciutadania. Bona part dels i les participants són membres d’associacions i entitats de la vila.
El tècnic encarregat de coordinar el procés participatiu, Jordi Hidalgo, va exposar quatre models paradigmàtics de metodologies participatives, explicant els avantatges i inconvenients de cadascun d’ells. Va convidar als i les assistents a qualificar les característiques de cada exemple “per crear una metodologia pròpia”. A banda, van omplir un senzill formulari on podien indicar la periodicitat amb la que s’haurien de fer les següents sessions, els temes que creuen que s’hi haurien de tractar, la disponibilitat de cadascú per treballar en el grup promotor...
A més, va demanar que establissin les prioritats que ha de tenir en compte el procés participatiu, escollint entre sis opcions. Les dues que van ser considerades com a imprescindibles van ser l’abast de la participació i la capacitat de decisió. En l’extrem contrari, la velocitat del procés va ser qualificada com la prioritat menys important, seguida del cost econòmic. Les sis prioritats a ponderar eren: velocitat, abast de la participació, capacitat de decisió, impacte dels resultats, cost econòmic i implicació política.
Totes les qüestions expressades en el taller d’ahir esdevenen la matèria primera amb la que Hidalgo teixirà una proposta de metodologia participativa que es farà pública un cop enllestida. “Això no estarà escrit en pedra”, va manifestar Hidalgo de forma gràfica per donar a entendre que es tracta d’un procés participatiu viu i mal·leable, que admetrà variacions si més endavant es considera adient fer-les.
Abans de tot plegat es va fer una breu avaluació de la primera sessió d’aquest procés, celebrada el 6 d’octubre i en la que una quarantena de persones van analitzar l’estat actual de la cultura a Palau-solità i Plegamans. A partir del que van expressar-hi, s’ha elaborat una diagnosi sobre les fortaleses, debilitats, oportunitats i amenaces de la cultura a la via.