Escut Ajuntament de Palau-solità i Plegamans

Obertes les inscripcions a la presentació del Diagnòstic de Salut de Palau-solità i Plegamans

#Salut Pública

21/3/2018

La sessió tindrà lloc el 3 d’abril, a les 18h, a l’Auditori de Can Cortès

 

A més de presentar-se el Diagnòstic, es treballarà conjuntament amb els assistents per decidir què cal prioritzar en les futures inversions

 

Dimarts 3 d’abril, a les 18h, l’Auditori de Can Cortès acollirà una sessió oberta a tots els veïns i les veïnes, entitats, associacions i professionals del municipi, per presentar els resultats del Diagnòstic de Salut de Palau-solità i Plegamans. L’informe mostra la percepció de l’estat de salut del nostre municipi, a més de proposar futures línies estratègiques. L’objectiu d’aquesta sessió, a més de presentar els resultats del Diagnòstic, és treballar conjuntament la priorització de necessitats i les futures inversions per tal de millorar la salut i el benestar de les persones i de la comunitat. Les inscripcions per participar-hi ja es poden fer a través del correu electrònic salutpublica@palauplegamans.cat o trucant al telèfon 93 864 80 56 i demanant per l’àrea de Salut Pública.

 

L’Ajuntament ha engegat aquest procés comunitari transversal amb diferents administracions amb la intenció d’atorgar d’una orientació comunitària al sistema sanitari i contribuir a promocionar la salut de la comunitat, a partir de les demandes efectuades al Consell de Salut Municipal, el 2016. En aquest procés hi participen tècnics municipals, membres del Consell de Salut Municipal, professionals de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, tècnics del CATSalut, professionals de l’equip d’atenció primària del CAP Palau i la representant de les farmàcies del municipi.

 

Tots els agents implicats tenen una tasca important a desenvolupar en el procés comunitari. Els equips d’atenció primària, amb la reorientació del seu catàleg de serveis cap a la promoció de la salut, la salut comunitària i la prescripció social; els equips de salut pública territorials, com a coordinadors o facilitadors del procés metodològic de salut comunitària als municipis, assegurant-se que els recursos que l’Agència de Salut Pública de Catalunya posa a disposició per a la salut comunitària arriben al municipi; el municipi, com a agent clau donat que és el responsable de la salut de la comunitat, amb capacitat i poder real de treballar per a la millora dels determinants socials de la comunitat; la comunitat (veïns, veïnes, professionals, entitats i associacions), com a protagonista involucrada també en el procés; i, per últim, l’individu, primer responsable de la seva pròpia salut.

 

 

El Diagnòstic de Salut

El Diagnòstic de Salut és una eina per conèixer l’estat de salut de la població i la percepció que en té la ciutadania. Neix amb l’objectiu de ser el punt de partida per millorar el benestar i la salut dels veïns i veïnes del municipi.

 

Aquest procés comunitari està organitzat en diferents fases: creació d’aliances entre els membres de l’equip motor, coneixement de la comunitat (diagnòstic), priorització de necessitats, planificació i execució d’intervencions i l’avaluació i seguiment de les necessitats detectades i treballades. El 2017, es van dur a terme les primeres fases del procés (cerca d’aliances i diagnòstic), de les quals deriva un informe amb dues parts molt diferenciades:  

 

  • L’anàlisi quantitativa: fase de recollida de dades per part de les diferents administracions i/o serveis.
  • L’anàlisi qualitativa: fase d’identificació de necessitats i identificació d’actius i recursos del nostre municipi que puguin estar incidint en la salut i en el benestar. Aquesta fase es va dur a terme amb dos grups focals on hi van participar, d’una banda, entitats/associacions i ciutadans/es del municipi i, de l’altra, professionals de diferents àmbits del municipi. 

 

Actualment disposem, doncs, d’un informe únic que inclou el diagnòstic quantitatiu i qualitatiu,  realitzat des de la perspectiva dels determinants de salut. Un 80% d’aquests determinants estan fora del sistema sanitari i, per això, creiem que cal introduir una perspectiva comunitària que complementi l’atenció individual a les persones que es fa des dels serveis sanitaris.

Torna



Comparteix aquest contingut