Escut Ajuntament de Palau-solità i Plegamans

L’Ajuntament enceta un procés participatiu per a l’elaboració del Pla Local d’Habitatge

#Acció Social
#Urbanisme

13/11/2020

Es farà una enquesta on la ciutadania podrà fer propostes per ajudar a millorar-ne la situació a la vila

 

L’Ajuntament del Palau-solità i Plegamans ha iniciat els treballs d’elaboració del Pla Local d’Habitatge (PLH) per analitzar la situació actual en la matèria i afrontar els nous reptes durant els propers anys. El PLH és el document tècnic que defineix, per un període de sis anys, les estratègies i propostes que cal desenvolupar per fomentar el dret de la ciutadania a gaudir d’un habitatge digne en condicions assequibles.

 

El regidor d’Urbanisme, Jordi Plaza, explica que “l’habitatge és una prioritat del nostre govern i  hem de treballar, entre tots, per trobar les millors maneres de resoldre el què, sabem, és una problemàtica important pels nostres ciutadans i ciutadanes. Reafirmen el compromís d’aquest govern per ajudar a garantir el dret a un habitatge digne i a un preu assequible.”.

 

El PLH es planteja com un document de caràcter analític (analitza i diagnostica la problemàtica municipal en matèria d’habitatge), estratègic (defineix les directrius d’actuació municipal) i de contingut operatiu (desenvolupa i proposa programes i actuacions).

 

A Palau-solità i Plegamans, la creació d’aquest Pla s’ha dividit en tres fases. La primera consisteix a dur a terme una anàlisi i diagnosi de la situació actual de l’habitatge al municipi, la segona s’enceta aquest 18 de novembre i fa referència a la participació de la ciutadania mitjançant una enquesta, i la tercera correspon a l’elaboració d’un pla d’acció que defineixi els objectius, les estratègies i les propostes d’actuacions. Aquest procés es presentaria amb el següent títol: Ens ajudes a pensar com millorar la situació de l’habitatge a Palau-solità i Plegamans?

 

Implicació de la ciutadania

En el mes de novembre correspon als veïns i veïnes de Palau-solità i Plegamans dir la seva sobre aquest àmbit. Per poder incorporar la visió de la ciutadania al Pla s’iniciarà un procés participatiu que consistirà en la realització de:

 

-Una ENQUESTA per conèixer l’opinió de la ciutadania en relació l’habitatge al municipi.

La pots respondre fins el 8 de desembre en aquest enllaç: Ens ajudes a pensar com millorar la situació de l’habitatge a Palau-solità i Plegamans?

 

-Un taller participatiu per identificar les principals problemàtiques vinculades als habitatges de Palau-solità i Plegamans.

El 18 de novembre a les 18 hores a través de la plataforma ZOOM fent clic en el següent enllaç: https://zoom.us/j/93527815391

 

-Un taller participatiu per avaluar les propostes recollides al Pla, afegir-ne de noves i prioritzar-les.

En aquest cas, encara s’ha de concretar data i hora.

 

La regidora d’Habitatge, Patricia Freire, declara que “és una eina fonamental d’actuació del govern incloure aquests processos participatius a totes les accions que sigui possible, i li hem volgut donar la importància i l’entitat que té”.

 

El govern local entén que la implicació de la ciutadania és necessària per conèixer la realitat des de diferents punts de vista, atès que el tema de l’habitatge és molt complex i hi ha molts col·lectius involucrats. Les aportacions ciutadanes serviran per detectar quines són les principals problemàtiques del veïnat i quines actuacions s’haurien de prioritzar per poder millorar la situació de l’habitatge al municipi. 

 

Què és un Pla Local d’Habitatge?

La Llei 18/2007, de 28 de desembre, del dret a l’habitatge defineix el pla local d’habitatge (PLH) com l’instrument que determina la política municipal d’habitatge i com el marc d’actuació per a la concertació d’aquestes polítiques amb la Generalitat de Catalunya, i amb una durada de 6 anys.

 

El pla d’habitatge fa una anàlisi de la situació de l’habitatge al municipi. En base a l’anàlisi construeix una diagnosi. I finalment defineix els objectius, estratègies i programes concrets per donar resposta les necessitats detectades.

 

Els grans temes que aborda l’anàlisi són:

 

Les persones: quanta gent serem el municipi d’aquí a 6 anys? quines problemàtiques existeixen en relació a la preservació de l’habitatge? Quant habitatge assequible necessitem?

 

El mercat: quina és la situació del mercat immobiliari? Hi ha conflictes d’interessos entre el mercat immobiliari i les necessitats de la població?

 

El parc d’habitatge: com són els edificis i els habitatges de Palau-solità i Plegamans? en quines condicions de conservació accessibilitat i ús estan? Hi ha habitatges amb necessitats de rehabilitació? Tenim habitatge buit, infrahabitatge, habitatges sobreocupats?

 

El planejament urbanístic: quines oportunitats ens ofereix el planejament per generar habitatge assequible?

 

Els recursos i iniciatives existents: que s’està fent a Palau-solità i Plegamans per facilitar el pagament del lloguer, la hipoteca i els subministraments? I per generar habitatge assequible? I per evitar que hi hagi habitatges buits? Què es pot millorar?

Torna



Comparteix aquest contingut