El Guirigall 2022, èxit total de participació i assistència
14/6/2022
L’any vinent, la festa se celebrarà el dissabte 10 de juny
El Guirigall es va celebrar enguany el dissabte 11 de juny, i va ser un èxit total de participació i implicació, amb més de 220 persones entre membres d’entitats, col·laboradors i voluntaris. Però no només això, sinó que la festa va omplir de gent la Plaça de la Vila de Palau-solità i Plegamans. A més ja hi ha data per la celebració del Guirigall del 2023: serà el dissabte 10 de juny!
Totes les fotos de la festa a El Guirigall 2022.
La celebració va començar a les 21 hores amb una cercavila d’endegada de coets i arribada del Dimoni de la Pedra Llarga (itinerant des de la Masia de Can Cortès fins a la plaça de la Vila). A continuació, a la plaça de la Vila, El Guirigall. Seguidament, a la plaça de l’11 de Setembre va tenir lloc una botifarrada popular organitzada pels Pessebristes de Palau-solità i Plegamans. Cal recordar que el dia abans, el divendres 10 de juny, es va realitzar un assaig general amb l’objectiu que tot anés sobre rodes, tal i com va passar.
La regidora Cultura i Patrimoni, Eva Soler, ha celebrat l’èxit d’enguany del Guirigall i ha insistit en què “per a aquest Ajuntament és molt important difondre la nostra cultura i la nostra tradició popular, i donar a conèixer aquest patrimoni material i immaterial que tenim: tant la llegenda, com les músiques creades especialment pel Guirigall, les danses...”.
Per la seva banda, el regidor de Festes Populars, Jordi Plaza, ha volgut donar especial valor a “l’esforç i la implicació de les entitats i col·laboradors participants per fer gaudir a tothom de la cultura popular del municipi, ja que sense tots ells hagués estat impossible la celebració del Guirigall”. A més, ha deixat clar que “l’èxit d’aquesta edició ens dona forces per començar a treballar en El Guirigall de 2023, on confiem en tothom, entitats, voluntaris i ciutadania per gaudir d’un nou èxit”. “Gràcies a tothom!”, ha conclòs Plaza.
Les escenes del Guirigall
El ball del Guirigall compta amb un total de 8 escenes, que són les següents:
- Entrada de la masovera a la Plaça
- Escena 1: Galop d’entrada
- Escena 2: Sardana
- Escena 3: La masovera va al mercat.
- Escena 4: L’arribada del dimoni.
- Escena 5: ball del dimoni i els capgrossos
- Escena 6: El flirteig de la masovera i el dimoni
- Escena 7: La construcció del pont.
- Escena 8: La traïció del Gall: ball del gall i els pollets
- Escena 9: La victòria de la masovera.
- Escena 10: La calma torna al poble.
Després de l’èxit de l’edició d’enguany, l’Ajuntament vol fer un agraïment molt especial a totes les entitats que hi ha participat: Els Deixebles de la Pedra Llarga; Geganters i Grallers de Palau-solità i Plegamans; l’Agrupació Sardanista de Palau-solità i Plegamans; les Colles de Ball de Gitanes de Palau-solità i Plegamans; els Grallers i Timbalers de Palau-solità i Plegamans; l’Esbart Dansaire de Rubí i el seu director artístic, Jordi Rubio; La Cobla Els Lluïsos; als grallers Manu Sabaté i Roger Andorrà; i Xavier Capdevila, músic i compositor del Guirigall, que van estar acompanyats per 6 grallers i tabals locals. I també, agraïments a l’Escola Municipal de Música i als tallers de gralla i timbal.
El Guirigall
La festa és la representació de la llegenda de la Pedra Llarga utilitzant els elements de cultura popular més representatius de la nostra vila amb música de cobla i gralla escrita expressament per El Guirigall i amb un gran protagonisme del foc. Els gegants de Palau-solità i Plegamans, la Masovera i el Dimoni que són els protagonistes de la llegenda i la sardana i el ball de gitanes representant el poble amb les danses tradicionals.
El Guirigall de Palau-solità i Plegamans va néixer amb la voluntat de ser una festa popular i tradicional de referència a nivell local i de la comarca, no només la del Vallès Occidental -que en pertany-, sinó també de la que n’és fronterer, la del Vallés Oriental. Aquesta situació intermitja del municipi ha estat al llarg dels anys un punt estratègic pel cultiu i la mobilitat i així ho demostra la gran quantitat de patrimoni material que es remunta al Paleolític.
En aquest sentit, el testimoni més important que ens va deixar l'home d'aquells temps va ser un menhir que amb els anys s’ha anomenat ‘la Pedra Llarga’, una pedra de forma majestuosa, d'una alçada de dos metres i mig visibles. Aquest menhir va donar lloc a una llegenda que explica la història del pont del Diable de Martorell.
La Pedra Llarga és un monument megalític dels quals popularment també són conegudes com a pedres del Diable. Així doncs, aquest menhir material és la base de la tradició oral de la vila caracteritzada a la Llegenda de la Pedra Llarga.
Podeu veure totes les fotos de El Guirigall en aquet link: Guirigall 2022
O bé accedint a la pàgina especial de El Guirigall.