Escut Ajuntament de Palau-solità i Plegamans

Una Festa Major participativa i per a tots els públics

#Festes

29/8/2018

Els concerts de dissabte i les activitats infantils van ser els actes més multitudinaris, juntament amb la Cursa Maria Víctor i la caminada popular

 

El Castell de focs anunciava la fi de la Festa Major de Palau-solità i Plegamans, que, enguany, ha tingut lloc del 23 al 27 d’agost. La vila ha acollit la vuitantena d’actes per a tots els públics que conformaven la programació d’enguany, la qual és fruit d’un treball conjunt entre el consistori i el Procés participatiu de Festa Major, format per 23 entitats locals, els i les joves participants en el Mulla’t per la Festa Major i la taula de treball de l’Espai de Barrakes.

 

L’Alcaldessa, Teresa Padrós, que va aprofitar la seva participació en alguns actes per acomiadar-se, ja que va viure la seva última Festa Major com alcaldessa, va fer una crida a la “convivència”: “És un moment per retrobar-se després de l’estiu amb familiars i amics”, deia durant una entrevista a la programació especial de Ràdio Palau. També ha volgut agrair el treball de la regidora de Festes, Carme Sanz, i del seu equip, així com mostrar una “satisfacció impressionant” pel treball conjunt que es realitza amb les entitats des de fa molts anys: “Vull donar les gràcies al voluntariat i als dispositius especials que col·laboren en els diferents esdeveniments, els quals contribueixen a millorar la nostra Festa Major”.

 

La regidora de Festes, Carme Sanz, va posar en relleu tota la feina que hi ha darrere l’organització de la Festa Major, un treball que es fa conjuntament amb les entitats “amb molta il·lusió”. Agraïa, també, la feina de voluntaris i voluntàries, personal de brigades, tècnics/es de l’Ajuntament, Policia Local, Protecció Civil i Ràdio Palau. La regidora expressava el seu agraïment, també, a Petardos CM i CIALFIR per proporcionar la pirotècnia de l’espectacular Castell de Focs en memòria de Josep Maria Vilardell. En general, Sanz fa un bon balanç de l’edició d’enguany: “Tot i que la Festa Major, aquest any, ha sigut molt d’hora, i potser no tothom ha tornat de vacances, hem tingut força afluència de públic als diferents actes, sobretot a partir de dissabte”.

 

Enguany, la Festa Major ha comptat amb la presència del regidor de Cultura i Festes de la població francesa d’Avon, Etienne Bataille. L’Alcaldessa i regidors el van rebre oficialment dissabte, a la Sala de Plens, moment en què van poder compartir les primeres impressions de la Festa Major. El regidor francès va participar en diverses activitats, així com visitar alguns dels elements patrimonials més representatius de la vila.

 

Actes per a tothom

 

Aquesta Festa Major, que va aconseguir escapar-se de la pluja, va inaugurar-se, oficialment, amb el pregó. Enguany, l’espectacle “Medusa”, de la companyia Artristras, amb la col·laboració de persones voluntàries locals, va convertir la plaça en un mar ple de personatges, seguint la temàtica triada per a la Festa Major d’enguany: la Mediterrània.

 

Entre els actes amb més afluència de públic, destaca el concert d’Hotel Cochambre, que va aconseguir omplir tota la pista de l’Espai de Barrakes, i Versión Imposible, banda que va substituir Los 80Principales, els quals van haver de suspendre el seu concert a última hora per faringitis aguda i disfonia del cantant. També van omplir-se les 1.400 cadires instal·lades a la plaça de Ca l’Estruch per gaudir del concert de l’Orquestra Maravella. El concert de jazz de Dani Nel·lo y los Saxofonistas Salvajes també va ser tot un èxit. Altres concerts van ser els de Zoo, Sho Hai, Son de l’Havana, Escamarlans de Palau, entre d’altres, a més de diverses sessions de DJs.

 

Els concerts de l’Espai Barrakes van ser precedits per la lectura del manifest de la campanya “No tot s’hi val”, que vetllava per una Festa Major lliure d’actituds masclistes o homòfobes. De fet, la perspectiva de gènere també va ser present sobre l’escenari, amb la música i l’esperit del grup Roba Estesa, format íntegrament per dones, i l’actuació de la DJ Mamayé. Amb l’objectiu de minimitzar l’impacte dels concerts en el veïnat, l’Ajuntament va instal·lar limitadors de decibels per controlar el volum del so.

 

La cultura popular va ser-hi, també, ben present, amb les actuacions de Geganters i Grallers, els Correfocs amb els Deixebles del Dimoni de la Pedra Llarga, la 2a Mostra de bestiari, les ballades de sardanes, les danses uruguaianes de Candombe Bantú, la Marató de Country, les gralles de les Matinades o la Tarda castellera, on els Minyons de Terrassa van descarregar el primer castell de 9 que es feia a Palau-solità i Plegamans, un 3 de 9 amb folre, convertint la plaça de la Vila en “plaça de 9”.

 

Enguany, els jocs d’El Pati, ja consolidat com l’espai infantil de la Festa Major, estaven dedicats a un públic infantil molt més ampli, ja que fins i tot els nadons podien trobar una instal·lació adient per a ells. Altres activitats infantils destacades van ser la Festa Sabonera, la Festa de l’Aigua, els Jocs Rurals i el tobogan d’aigua, instal·lat a la baixada de Can Cortès i que va atraure infants i adults. El correfoc infantil, per primera vegada, va tenir lloc a la nit, la qual cosa va permetre una millor visibilitat de la cercavila infernal, i el concurs de cuina de supervivència, amb gran participació infantil.

 

L’activitat esportiva més multitudinària va ser la 38a Cursa Maria Víctor i la 8a caminada popular, que va aconseguir aplegar 1.250 persones al bosc de Can Pavana (490 corredors/es i 760 caminants/es). Van ser moltes, però, les activitats esportives que es van portar a terme durant la Festa Major: el Torneig de bitlles catalanes, el Campionat de petanca, el 3x3 de bàsquet, el partit de futbol entre el FC Palau-solità i Plegamans i l’UD Les Fonts, etc.

 

D’altra banda, les imatges participants en la 34a edició del Concurs de fotografia de Festa Major conformen l’exposició que es pot visitar, fins a l’1 de setembre, a Can Cortès. La mostra inclou les fotografies guanyadores de les diverses categories.

 

La Festa Major també va tenir una vessant solidària amb la Marató de donació de sang, dissabte. 194 persones hi van per participar, de les quals 161 van poder realitzar la seva donació de sang i 14 de plasma.

 

A partir d’ara, s’obre un període d’avaluació i balanç de l’edició d’enguany, conjuntament amb les entitats, que es tindrà en compte a l’hora de dissenyar la programació de la Festa Major del 2019.

 

Incidents

 

El dispositiu de seguretat coordinat per la Policia Local estava format per 23 agents d’aquest cos, a més d’una ambulància i seguretat privada. Durant la celebració, van tenir lloc alguns incidents a l’Espai de Barrakes, protagonitzats per persones d’altres poblacions.

 

Dissabte, a la nit, una desena de persones es van veure involucrades en un altercat i van ser denunciades per alteració de l’ordre públic i la Policia Local va detenir set menors d’edat, dos d’ells fugits d’un centre de menors de Arenys de Mar, que van iniciar una baralla. Tots van ser traslladats a l’hospital, un d’ells amb talls al cap i al braç, i, posteriorment, a dependències dels Mossos d’Esquadra. Cap jove va presentar denúncia.

 

D’altra banda, la matinada de dilluns, dos grups de persones van iniciar una baralla que va requerir la intervenció de la Policia Local per separar-los. La desena de persones involucrades van ser denunciades per delictes contra la seguretat ciutadana.

 

També es van registrar dos petits incendis dos jardins del carrer Don Bosco, durant la cercavila de les bèsties. Aquests van ser apagats pels agents de la Policia Local i, posteriorment, Protecció Civil es va encarregar de remullar la zona afectada.

 

En relació a la presència de joves fent “botellón” durant la Festa Major, l’Alcaldessa ha anunciat que farà una petició al govern de l’Estat per demanar la regulació d’aquesta pràctica en aquest tipus d’esdeveniments. També demanarà explicacions a Mossos d'Esquadra perquè no es va complir la seva presència, com estava previst.

Enllaços relacionats

Torna



Comparteix aquest contingut