Inaugurada l’exposició fotogràfica ‘Les dones de la fàbrica’
11/3/2022
Mostra la història de la primera indústria de la vila lligada a les seves treballadores
Es podrà visitar fins el 2 d’abril a la Torre Folch de dilluns a dissabte
Aquest dijous a la tarda es va inaugurar a la Torre Folch de Palau-solità i Plegamans l’exposició fotogràfica ‘Les dones de la fàbrica’, que vol posar en valor l’experiència viscuda per les dones de la vila que van treballar en la primera indústria del municipi ‘Ca l’Estruch’.
L’acte d’inauguració va comptar amb la presència de l’alcalde, Oriol Lozano, de la regidora de Patrimoni, Eva Soler, de la regidora d’Igualtat, Feminisme i Polítiques LGTBI+, Patricia Freire, d’altres regidors i regidores, així com de representants d’entitats i públic en general, que no es van voler perdre aquesta mostra que estarà a la Torre Folch fins el 2 d’abril (de dilluns a divendres de 16 a 21 hores i dissabtes de 10 a 14 hores).
En aquesta exposició es poden veure imatges, objectes i es pot llegir i escoltar les vivències dels testimonis vius de diverses treballadores de la fàbrica. Compta amb 10 plafons de 5 temàtiques diferents que expliquen la història de la fàbrica lligada a les seves treballadores.
La regidora de Patrimoni, Eva Soler, va explicar que: “Ca l’Estruch va comportar importants canvis econòmics a Palau-solità i Plegamans, però també grans canvis socials com la incorporació de la dona al treball assalariat, ja que la primera fàbrica de la vila va ser una indústria tèxtil on la majoria de la plantilla eren dones”.
La regidora d’Igualtat, Feminisme i Polítiques LGTBI+, Patricia Freire, també es va adreçar al públic, atès que aquest dies es commemora el 8M Dia Internacional de les Dones: “La mà d'obra femenina va ser crucial en el procés d'industrialització a Catalunya en els segles XIX i XX. En alguns sectors econòmics com el tèxtil les dones es van incorporar massivament, sent així, en alguns casos, la mà d'obra majoritària. El paper de les dones obreres no està prou reconegut”.
Durant la inauguració es va projectar un vídeo-documental de les protagonistes, i hi van assistir algunes de les persones que han estat entrevistades per recopilar les memòries i vivències de la fàbrica: Maria Costajussà, Josep Viaplana, Carme Truyols, Maria Rosa Nualart, Asunción Ballbé, Miquel Mas, Angelina Puig, Maria Dolors Oliveres, Concepció Ponsa, Maria Coderch, Josefa Costajussà, Rosita Basets i Teresa Nualart.
L’alcalde, Oriol Lozano, va tancar l’acte i, entre altres coses, va afegir que: “Estem davant d’una exposició que ens ajuda a recuperar la memòria històrica i a recuperar la nostra identitat. Estem molt orgullosos de la feina feta i de veure les famílies compartir aquest espai amb les seves històries de vida”.
Recuperació de la memòria històrica
Tant l’exposició com el documental formen part d’un projecte global de recuperació de la memòria històrica del municipi i, en concret, de la Fàbrica de ca l’Estruch. En aquest sentit la regidora, Eva Soler, va indicar que “aquesta iniciativa culminarà amb una mostra permanent que quedarà instal·lada a la plaça de Ca l’Estruch”.
A més, en el marc d’aquesta exposició, el dia 17 de març es farà una conferència a la Torre Folch a les 19 hores a càrrec de Montserrat Llonch Casanovas, coordinadora de la Unitat d’Història Econòmica de la Universitat Autònoma de Barcelona.