Escut Ajuntament de Palau-solità i Plegamans
Inici |

Diccionari de Carrers

Pintor Fortuny, c.

#P

Marià Fortuny i Marsal (Reus, 1838 – Roma, 1874). Pintor, dibuixant i gravador català, una de les figures més importants de la pintura catalana del segle xix.

 

De família menestral, animat pel seu avi, va començar a estudiar pintura des de ben petit. En quedar orfe, va anar a viure a Barcelona amb els avis i començà a treballar en diversos tallers d’escultors al mateix temps que estudiava a la Llotja. Fugint del còlera, el 1854 va anar a Berga i al santuari de Queralt on començà a pintar paisatges. Més tard, als 19 anys, amb el quadre Berenguer III al castell de Foix va guanyar la pensió (una espècie de beca) de l’Acadèmia de Belles Arts i se’n va anar a Roma a estudiar. En tornar a Espanya va anar a Madrid, on la Reina Cristina de Borbó li continuà pagant la beca. A Madrid va descobrir el Museu del Prado i se sent influenciat per Goya, Ticiano, Velázquez, etc. Amb només 21 anys rep l’encàrrec de la Diputació de Barcelona per pintar la guerra d’Àfrica, just començada. Per documentar-se, va anar al Marroc durant uns mesos. En tornar a la península va marxar a Roma, on pintarà La batalla de Tetuan gràcies als apunts que havia pres. A Romà va conèixer Goupil, un gran marxant d’art, el qual s’interessa per la seva pintura, cosa què farà que Fortuny pugui oblidar-se dels problemes econòmics.

 

Marià Fortuny va viatjar molt pel sud d’Espanya i pel nord d’Àfrica. En aquests viatges va descobrir les possibilitats de la llum i el pintoresquisme àrab que el van influir i que va fer servir posteriorment, quan les seves pintures evolucionaren a tonalitats més lluminoses.

 

Fortuny va destacar com a un extraordinari aiguafortista. Va ser el primer gravador català amb prestigi internacional. El seu estil pictòric va ser molt influent i va servir de model a pintors posteriors. Va morir molt jove, als 36 anys, per malària i úlcera pèptica. Entre les seves  principals obres hi ha: La vicaria, L’odalisca i la ja comentada La batalla de Tetuan.

 

El carrer és a prop del centre del poble.


Torna



Comparteix aquest contingut