Escut Ajuntament de Palau-solità i Plegamans
Inici |

Diccionari de Carrers

Ball de gitanes, pl.

#B

Dansa tradicional catalana d’origen vuitcentista que es continua ballant de manera habitual, especialment a les poblacions del Vallès. Es balla també a pobles de València i de la Catalunya del Nord.

 

A les Gitanes del Vallès tradicionalment hi figura un casori, i és per això que la primera parella són els nuvis, seguits dels padrins i convidats. El vestuari que es fa servir té sempre uns trets comuns: les espardenyes amb picarols cosits, les castanyoles, la faixa dels nois i les faldilles voladores de les noies. A la modalitat del Vallès, es balla en formació de colles de parelles en fila. En ballar, salten i ballen al ritme de la música, sovint interpretada per una cobla, tocant les castanyoles i seguint el ritme amb el so dels picarols.

 

Al poble, el ball de gitanes es ballava des de ben antic, especialment per Carnestoltes. Es va deixar de ballar durant la dècada dels seixanta del segle xx i es va reprendre novament l’any 1976. Actualment la colla de Gitanes del municipi l’acostuma a ballar generalment al maig, durant les festes de Sant Isidre.

 

El ball de gitanes apareix com a patrimoni immaterial en el llistat de Patrimoni del poble i la plaça que se li ha dedicat és a Pedra Llarga (Can Periquet).


Torna



Comparteix aquest contingut