Escut Ajuntament de Palau-solità i Plegamans
Inici |

Diccionari de Carrers

Sant Oleguer, c. de

#S

Sant Oleguer (Barcelona, 1060 ? − 1137). Va ser bisbe de Barcelona i arquebisbe de Tarragona. És venerat com a sant per l'Església catòlica. Se’l considera com un dels bisbes més eminents de l’edat mitjana, amb una gran influencia sobre tota l’església llatina.

 

Era fill d’Oleguer, secretari de Ramon Berenguer I. Educat a l’escola de la catedral, fou prevere i canonge regular de la Catedral de Barcelona. Després va ser prepòsit de diverses esglésies. Va fundar la col·legiata de Sta. Maria de Terrassa. Va ser nomenat bisbe de Barcelona l’any 1115 en temps d’en Ramon Berenguer III. Després de la conquesta de Tarragona, fou nomenat arquebisbe (1119), i va compaginar des d’aleshores tots dos càrrecs.  El 1117 va obtenir la subjecció a la mitra barcelonina del monestir de Sant Cugat, i per tant, dels pobles de la seva comarca, entre els quals hi havia Palau-solitar. Quan s’edifica l’església de Santa Maria ell la consagrà el 1122 (l’any anterior havia consagrat la de Sant Genís). Sant Oleguer va ser una persona amb gran influència a l’església. Va treballar perquè es deslliurés l’església dels poders dels senyors feudals i s’abandonés la simonia (compra que les persones feien de coses sagrades: gràcia, sagraments, ordenació...). Va acudir a diversos concilis. Va morir el dia 6 de març, diada en què se celebra la festivitat. Tot seguit fou venerat com a sant, tot i que el seu culte no va ser aprovat per Roma fins al 1675.

 

És un dels primers carrers anomenats per l’Ajuntament. Va des del pont de la riera de Caldes fins al carrer de la Sagrera, molt a prop de l’església de Santa Maria. Correspon a l’antic traçat de la carretera de Sentmenat. De fet, és una continuació del passeig de la Carrerada (o aquest una prolongació del carrer Sant Oleguer, segons com es miri), per la qual cosa popularment no s’aprecia la separació i es considera la mateixa via, ja que tenen similar fisonomia per l’amplada de la calçada i els plataners. El nom del carrer respon al fet que Sant Oleguer va consagrar l’església romànica.


Torna



Comparteix aquest contingut