Coneix el projecte d’habitatge i cooperativisme per a joves a Can Maiol
20 de gener de 2023
Palau-solità i Plegamans impulsa un projecte d’habitatge assequible i emprenedoria per a joves des de la col·laboració Público-cooperativa a Can Maiol; pioner a Catalunya i a l’estat espanyol.
L’Ajuntament va signar un conveni amb la cooperativa Sostre Cívic per impulsar el projecte i llença un pla formatiu per donar a conèixer el model d’habitatge cooperatiu i el projecte de Can Maiol.
L’Ajuntament de Palau-solità i Plegamans va signar el novembre passat un conveni amb la cooperativa Sostre Cívic per impulsar la promoció d’un projecte d’allotjament cooperatiu a la masia de Can Maiol per a joves. L’acord incloïa en una primera fase l’estudi de la viabilitat econòmica, així com fer els estudis arquitectònics previs. En paral·lel, ara el consistori i l’entitat impulsen un pla formatiu per explicar al jovent en què consisteix aquest model habitacional i el projecte de Can Maiol al nostre municipi.
El pla consisteix en tres tallers que es faran a l’Espai Jove l’Escorxador, dissenyats per Sostre Cívic per donar a conèixer el funcionament del model d’habitatge cooperatiu en cessió d’ús i informar de les principals característiques del projecte que es vol desenvolupar Can Maiol:
- Taller formatiu 1 (24 de gener): s’explicarà el model de cooperativisme d’habitatge en cessió d’ús, a més de les etapes pel desenvolupament del projecte a Can Maiol.
- Taller formatiu 2 (9 de febrer): s’aprofundirà en els valors del cooperativisme i els seus principis; i es detallarà el calendari de desenvolupament, economia, i model de convivència.
- Taller formatiu 3 (23 de febrer): s’explicarà amb detall el model d’hàbitat i l’organització de la convivència en aquest tipus d’habitatge, i l’emprenedoria laboral en l’espai de l’hàbitat i de cures.
Els i les joves interessades en participar d’aquest pla formatiu es poden inscriure en aquest enllaç.
Ahir [18-1] es va presentar en roda de premsa el conveni signat entre l’Ajuntament de Palau-solità i Plegamans i Sostre Cívic per impulsar un projecte d’allotjament cooperatiu i emprenedoria per a joves a la masia de Can Maiol.
L’alcalde, Oriol Lozano va destacar el caràcter publico-cooperatiu del projecte i la col·laboració amb Sostre Cívic, “Tenim un dèficit d’habitatge públic i sobretot per els -les joves del municipi; aquest és un projecte transversal, de les àrees d’habitatge, patrimoni i joventut per promoure l’habitatge accessible als joves i dinàmiques d’emprenedoria a Can Maiol”.
“Aquest projecte neix a partir de l’anàlisi del Pla Local d’Habitatge que mostra la falta d’habitatge accessible pels joves. El consistori vol promoure nous models d’habitatge alternatius i no especulatius com el cooperativisme en l’adquisició d’habitatges i apoderar al jovent perquè s’impliqui en un projecte pioner del municipi i que pot ser molt referent arreu del país”, va explicar la regidora d’Habitatge, Patricia Freire.
La regidora de Cultura i Patrimoni, Eva Soler, va posar en valor la recuperació de la masia de Can Maiol, un edifici patrimonial important, que s’està rehabilitant amb l’ajuda de subvencions aconseguides per les primeres fases d’estructura i consolidació. ”L’espai de la masia i el seu entorn és excel·lent per tirar endavant un projecte no només de cooperativisme sinó de Cohabitatge amb espais privatius i espais comunitaris i així anar generant noves dinàmiques també des dels ens públics per un habitatge més assequible.”
Ignasi Fargas, regidor de Joventut, destacava què L’Espai Jove l’Escorxador acollirà aquests tallers adreçats als joves per donar a conèixer el funcionament del model d’habitatge cooperatiu en cessió d’ús i les principals característiques del projecte que es vol desenvolupar a la finca de Can Maiol. “Joventut ja treballa amb una perspectiva i amb dinàmica de cogestió molt ben valorada i que traslladarem a aquest projecte en col·laboració amb Sostre Cívic per la tasca d’informació i formació”.
Per la seva part Mandi Domingo, tècnica i formadora de Sostre Cívic ha desgranat el contingut dels tallers que s’impartiran i ha destacat l’oportunitat del projecte, “que obre un camí per afavorir l’emancipació dels -les joves. És un projecte molt únic pel que fa a l’aposta d’un ajuntament per l’habitatge cooperatiu en cessió d’ús sumant-hi la posada en marxa de projectes productius adreçada a la gent jove”. “És el primer conveni que fem amb una administració que suma gent jove, habitatge cooperatiu i idea d’emprenedoria.” “Feina, habitatge i relacions de cura i suport mutu en el centre, el converteix en un projecte únic a Catalunya i a l’estat espanyol.”
Sostre Cívic
Sostre Cívic s’està encarregant de desenvolupar els estudis i treballs previs per valorar la viabilitat del projecte esmentat, amb l’avaluació de la viabilitat econòmica i financera, estudis arquitectònics previs i realitzant també una previsió de retorn social de la implementació del projecte. Si tot plegat fructifica, la masia permetrà ubicar tant espais privatius d’habitatge i espais compartits que facilitin la vida comunitària, com espais per a acollir activitat productiva (tallers o estudis).
La cooperativa Sostre Cívic compta amb més de 1.100 socis i sòcies arreu del territori, i promou el model d’habitatge cooperatiu en cessió d’ús. Sostre Cívic és l’entitat pionera i de referència en aquest model de tinença i en l’actualitat gestiona un total de 26 projectes, 9 d’ells ja en convivència amb més de 120 habitatges.
Recentment ha estat reconeguda amb un premi plata als Premis World Habitat de l’ONU, els premis líders en habitatge a escala internacional. Organitzats en associació amb ONU-Habitat, reconeixen i destaquen idees, projectes i programes innovadors, excepcionals i revolucionaris de tot el món relacionats amb l’habitatge social.