Escut Ajuntament de Palau-solità i Plegamans
Inici |

Promoció de la salut

El confinament revifa la fauna i la flora a la Riera de Caldes

#Medi Natural
#Salut Pública

2 de juny de 2020

La fauna observada s’assembla a les de 2006 i 2007, els anys amb més diversitat de vertebrats a la zona

 

El confinament ha suposat un canvi en la vida dels humans i també en la flora i la fauna. Aquestes setmanes de quietud, de gens de trànsit, de silenci han coincidit també en una època fantàstica per a la natura com és la primavera i totes aquestes circumstàncies han tingut uns resultats que per als ulls d'un especialista en la natura no passen desapercebudes i si a més els vol compartir, doncs els apropa a la majoria de la ciutadania. Aquest és el cas del president de l'entitat local Associació Catalana de Recerca Ecològica i Social, ACRES, Joan Daranas, que fa uns dies va compartir a les xarxes socials la gran varietat de fauna que havia localitzat a la riera de Caldes.

 

Daranas va explicar que la llista de fauna observada s'assembla a les de 2006 i 2007, els anys amb més diversitat de vertebrats a la riera de Caldes, segons el seu registre. Aquesta primera setmana de maig va localitzar tres ànecs de collverd, tres polles d'aigua, dos bernats pescaires, tres rossinyols bords i dos teixidors "Remiz pendulinus". Tots envoltats d'una discoteca d'ocells de fins a 25 espècies i sota l'atenta mirada dels conills.

 

La que podria ser la gran notícia ornitològica és la presència tardana d'una parella de teixidors. Joan Daranas ha explicat que el fet que estiguessin molt vinculats a un salze durant tota l'estona en el mes de maig fa pensar fins i tot en una possible nidificació, que seria la primera a Santa Perpètua.

 

Tres factors fan possible aquesta quantitat de fauna que són l'aigua neta, un abril plujós i el confinament, segons ha descrit Daranas que considera que aquesta diversitat no és extraordinària però sí notable.

 

 

El president d'ACRES considera que el confinament ha obert una porta per regular l'accés dels humans als espais naturals fent senders, circuits per bicicletes de muntanya, eliminant vehicles a motor que travessin el cor d'ecosistemes. Joan Daranas creu que aquesta és una oportunitat única perquè entenguem que hem de conviure amb els veïns animals i la flora.

 

La presència de dos teixidors "Remiz pendulinus" al mes de maig a la riera de Caldes i a prop d'un salze serà seguida de prop pels membres d'ACRES, ja que aquests ocells acostumen a passar per Santa Perpètua fins principis o mitjans d'abril en migració prenupcial. Si es tractés d'una nidificació, seria la primera al nostre municipi.

 

 

Font: sostenible.cat / Diputació de Barcelona

 

Torna



Comparteix aquest contingut