Escut Ajuntament de Palau-solità i Plegamans
Inici |

Promoció de la salut

Grip aviària: consells i mesures de prevenció

#Salut Pública

22 de gener de 2022

En cas de tenir gallines per autoconsum, cal evitar que tinguin contacte amb les aus salvatges i notificar qualsevol sospita de malaltia

 

El departament d’Acció Climàtica de la Generalitat de Catalunya ha ordenat el confinament de les gallines i la resta d’aus de corral que es crien en llibertat per evitar una pandèmia de grip aviària.

 

En les darreres setmanes s’ha confirmat la detecció d’un focus d’Influença Aviària d’Alta Patogenicitat (grip aviar) en aus salvatges del riu Segre, al municipi de Soses, al Segrià. En tractar-se d’aus salvatges, no s’ha imposat cap restricció de moviment a les explotacions ni del municipi afectat ni propers.

 

Tot i l’absència de restriccions, la Direcció General d’Agricultura i Ramaderia ha activat un protocol per tal d'intensificar la vigilància en aus de corral per autoconsum que s’aplicarà fins el 20 d’abril.. Es destaca la importància i l'obligació de notificar qualsevol sospita de la malaltia aviar.

 

Es considera sospita de grip aviària l’aparició d’algun dels següents signes:

  • Disminució del consum de pinso i aigua superior al 20%.
  • Disminució en la posta superior al 5% durant més de 2 dies consecutius, sense causa justificada.
  • Mortalitat superior al 3% durant una setmana, sense causa justificada.
  • Qualsevol signe clínic o lesió post mortem sospitós d’influença aviar (tos, esternuts, llagrimeig, descarrega nasal/oral, anorèxia, cianosi del cap, cresta o barbeta, edema facial, diarrea, simptomatologia nerviosa, lesions hemorràgiques, etc).

 

Mesures que cal prendre en el cas de tenir aus de consum

Les  explotacions avícoles d’autoconsum han de reforçar les mesures de bioseguretat per reduir el risc d’introducció i propagació de malalties. Les mesures mínimes de bioseguretat que cal tenir en compte per evitar malalties com la influença aviària són:

  • Prohibir criar ànecs i oques conjuntament amb altres especies d'aus de corral
  • Prohibició de la producció i manteniment d'aus de corral a l'aire lliure ( es pot autoritzar si disposa de sistema per evitar entrada d'aus silvestres prèvia sol·licitud)
  • Prohibició de donar aigua a les aus de corral procedent de dipòsits on hi puguin accedir aus silvestres (excepte si estan tractats de manera que garanteixi la inactivació del virus de la IA)
  • Protegir les aus d’autoconsum del contacte amb les aus salvatges (ànec, cigonya)
  • Els dipòsits d'aigua situats a l'exterior necessaris per motius de benestar animal quedaran suficientment protegits contra les aus aquàtiques silvestres.

 

L’Ajuntament recorda a tots els particulars que tenen aus de corral per autoconsum, que han de comunicar aquesta activitat a l’Oficina Comarcal del DACC corresponent (Oficina Comarcal del Vallès Occidental, Carrer de Sant Llorenç, 22-24 08202 Sabadell).

Torna



Comparteix aquest contingut