Escut Ajuntament de Palau-solità i Plegamans

Enguany, torna El Guirigall!

#Cultura
#Festes

20/5/2022

L’Ajuntament de Palau-solità i Plegamans recupera l’esdeveniment, que se celebrarà el dissabte 11 i el diumenge 12 de juny

 

Enguany, l’Ajuntament de Palau-solità i Plegamans posa de nou en marxa la Festa del Guirigall, que va néixer l’any 2016 i que ara torna celebrant-se el dissabte 11 i el diumenge 12 de juny. Així, la celebració començarà a les 21 hores del dissabte amb un cercavila d’endegada de coets i arribada del Dimoni de la Pedra Llarga (itinerant des de la Masia de Can Cortès fins a la plaça de la Vila). A continuació, a la plaça de la Vila, El Guirigall. Seguidament, a la plaça de l’11 de Setembre hi haurà una botifarrada popular organitzada pels Pessebristes de Palau-solità i Plegamans.

 

L’Ajuntament recuperar la festa i l’ha vinculat més a la tradició de pagès de la nostra vila unint-la amb la Festa del Segar. El Guirigall està pensat perquè aquest creixi i es consolidi any rere any, estenent la celebració al llarg de tot un cap de setmana creant un relat cohesionat on es compti amb moltes i diverses expressions de cultura popular protagonitzades per les entitats que en formen part.

 

Per això, el diumenge començarà amb la Festa del Segar a les 9 hores, amb el punt de trobada a l’encreuament del Camí de Cal Traitor i el carrer Minerva. A continuació hi haurà una exhibició de sega amb volant als Camps de Can Periquet. Seguidament hi haurà un esmorzar popular amb cansalada i pa amb tomàquet a la pista de bàsquet de Can Maiol de Dalt, a l’encreuament del Camí del Cal Traitor i el carrer Minerva. Està organitzat pel Patronat de Sant Isidre, amb la col·laboració de l’Ajuntament. A les 18:30 hores tindrà lloc el 42è Aplec de Palau-solità i Plegamans a la plaça de la Vila, organitzat per l’Agrupació Sardanista de Palau-solità i Plegamans.

 

I, tot i no estar vinculat al Guirigall, també s’ha programat un altre acte el dijous 21 de juliol per a donar protagonisme a les entitats de cultura popular del municipi, que finalitzarà amb el ball de gralles de Les Antines, en el marc de La Fresqueta. Serà a les 19 hores a la plaça de Ca l’Estruch.

 

El Guirigall

La festa és la representació de la llegenda de la Pedra Llarga utilitzant els elements de cultura popular més representatius de la nostra vila amb música de cobla i gralla escrita expressament per El Guirigall i amb un gran protagonisme del foc. Els gegants de Palau-solità i Plegamans, la Masovera i el Dimoni que són els protagonistes de la llegenda i la sardana i el ball de gitanes representant el poble amb les danses tradicionals.

 

El Guirigall de Palau-solità i Plegamans va néixer amb la voluntat de ser una festa popular i tradicional de referència a nivell local i de la comarca, no només la del Vallès Occidental -que en pertany-, sinó també de la que n’és fronterer, la del Vallés Oriental. Aquesta situació intermitja del municipi ha estat al llarg dels anys un punt estratègic pel cultiu i la mobilitat i així ho demostra la gran quantitat de patrimoni material que es remunta al Paleolític.

 

En aquest sentit, el testimoni més important que ens va deixar l'home d'aquells temps va ser un menhir que amb els anys s’ha anomenat ‘la Pedra Llarga’, una pedra de forma majestuosa, d'una alçada de dos metres i mig visibles. Aquest menhir va donar lloc a una llegenda que explica la història del pont del Diable de Martorell.

 

La Pedra Llarga és un monument megalític dels quals popularment també són conegudes com a pedres del Diable. Així doncs, aquest menhir material és la base de la tradició oral de la vila caracteritzada a la Llegenda de la Pedra Llarga.

 

Presentació a la Masia de Can Falguera

La Masia de Can Falguera va acollir ahir la presentació del Guirigall 2022, amb la participació de les entitats i la presència de l’Abraxas i de la Pedra Llarga. La regidora de Cultura, Eva Soler, va obrir l’acte dient que: “És un honor i un plaer que aquesta festa es torni a celebrar. Al 2016 un grup d’apassionats vam fer possible la primera edició i tenir aquest patrimoni material i immaterial és un luxe”.

 

El regidor de Festes Populars, Jordi Plaza, va explicar que: “Al 2016 es va fer el Guirigall en el marc de la Festa Major, després del pregó, però aquesta vegada hem volgut donar entitat pròpia i fer-lo durant un cap de setmana ple d’actes vinculats amb la cultura popular i també amb la tradició de pagès del nostre poble, com la Festa del Segar”.

 

Soler va assenyalar que les entitats ja creuen en ‘El Guirigall’ , “però ara volem que tota la ciutadania tingui un sentiment de pertinença a aquesta tradició i que quan el dia 11 de juny trepitgin la plaça de la Vila sàpiguen què passarà i puguin participar de la manera més activa possible. Per això hem editat una edició especial del Butlletí Municipal dedicat exclusivament a El Guirigall i a tot el que envolta a aquesta festa. Tampoc faltaran sorpreses en aquesta revista, com l’anunci del naixement dels `pollets’, els fills de l’Abraxas, quines són les entitats participants, el flirteig entre el Dimoni i la Masovera, i moltes coses més. Rebreu aquest número especial a principis del mes de juny”.

 

Les entitats del Guirigall

El Guirigall, juntament amb l’Ajuntament, és possible gràcies Els Deixebles de la Pedra Llarga, Geganters i Grallers de Palau-solità i Plegamans, l’Agrupació Sardanista de Palau-solità i Plegamans, les Colles de Ball de Gitanes de Palau-solità i Plegamans i els Grallers i Timbalers de Palau-solità i Plegamans. També s'ha comptat amb l’assessorament de l’Esbart Dansaire de Rubí.

 

L’Ajuntament vol expressar el seu agraïment a totes les entitats que col·laboren i organitzen aquest esdeveniment i que també participaran activament de la jornada. Aquesta és una festa pensada des de les entitats i l'objectiu és que les entitats segueixin al capdavant de la direcció amb el suport absolut de l'Ajuntament a l'hora que es consolida un imaginari popular i propi de la vila aprofitant les llegendes i mites.

 

Per això, es vol posar en valor la consolidació del model participatiu que situa les entitats de la vila com a protagonistes en l’elaboració del programa i en l’organització d’actes.

 

Les entitats van intervenir durant la presentació per manifestar la seva satisfacció de tornar a celebrar la Festa i van indicar que portaven mesos assajant per tal que tot surti com tothom espera.

 

El pressupost per organitzar i celebrar ‘El Guirigall’ és de 25.000 euros.

 

Consulta aquí: la programació del Guirigall 2022

Mira aquí: el Cartell del Guirigall 2022

Llegeix tot el que s'ha de saber del Guirigall 2022 al Butlletí Especial 'El Guirigall'

Torna



Comparteix aquest contingut