Escut Ajuntament de Palau-solità i Plegamans

L’Ajuntament rep, per segon any, la subvenció ACOL que permet regularitzar la situació administrativa a persones migrades

#Empresa i Ocupació

13/11/2023

El projecte es destina a persones migrades que han de regularitzar la seva situació administrativa.

 

El passat 23 d’octubre es va incorporar un nou treballador a l'Ajuntament de Palau-solità i Plegamans mitjançant la subvenció Treball i Formació ACOL, finançada íntegrament pel Departament de Treball de la Generalitat al Servei d'Ocupació de Catalunya. La línia ACOL s'adreça a les persones migrades extracomunitàries les quals, trobant-se en situació administrativa irregular, estan en disposició de fer un arrelament social.

 

L'Ajuntament ha rebut, aquest any 2023, una subvenció de 27.783,77 € destinada a la contractació laboral d’una persona pendent de regularitzar la seva situació administrativa i també per realitzar el seu acompanyament, amb l’objectiu de millorar la seva ocupabilitat. La nova persona treballadora reforçarà la brigada de jardineria i el contracte s'ha formalitzat per una durada de dotze mesos a jornada completa.

 

L'objectiu principal de la subvenció és facilitar l'accés al món laboral i millorar l'ocupabilitat futura d'aquestes persones en risc d’exclusió, oferint un contracte de treball per un any. En el projecte hi han treballat conjuntament les àrees d'Acció Social i d'Ocupació de l'Ajuntament.

 

Patricia Freire, regidora d'Acció Social i Indústria i Ocupació, posa en valor que la Generalitat de Catalunya “ofereixi la possibilitat a l’Ajuntament  de revertir la situació irregular de les persones estrangeres del nostre municipi, i així contribuir a construir un país més just i inclusiu”.

 

L’any 2022 es van incorporar a l’ajuntament 7 persones durant un any gràcies a aquesta subvenció (dues d’aquestes ja han trobat feina en empreses ordinàries i les cinc restants finalitzaran el seu contracte amb l’Ajuntament el proper 29 de desembre). Aquestes persones, a part de realitzar les funcions relatives a l’àrea on estan treballant, han fet formacions professionalitzadores en diferents qüestions: informàtica, manipulació d’aliments, carretó elevador, català i PRL. La persona tècnica d’acompanyament del programa va realitzar, a l’inici del contracte, un Itinerari d’Inserció Personalitzat (IPI) per cada treballador/a i realitza un seguiment acurat setmanal per tal de verificar el compliment de l’itinerari. Una de les accions grupals finals es durà a terme al MIT (Museu Internacional de Titelles) de Palau-solità i Plegamans. Aquesta sessió consistirà en una formació relacionada amb l’emprenedoria i una activitat de coaching competencial.

 

Més informació: Subvencions ACOL del Servei d’Ocupació de Catalunya

 

La línia de subvencions ACOL

 

Les persones migrades en situació administrativa irregular conformen un dels col·lectius més vulnerables i amb més risc d'exclusió social, atès que l'absència de permís de treball no és que els dificulti l'accés al mercat de treball, és que els impedeix radicalment l'accés al mateix. Aquesta situació no només provoca que les persones que s'hi troben únicament puguin subsistir assumint treballs precaris en l'economia submergida com cures, venda ambulant o recollida de residus, sinó que les invisibilitza davant les polítiques públiques, amb les consegüents exclusions econòmiques, polítiques i socials que això comporta i la dependència de recursos de beneficència públics.

 

A més, aquestes persones tenen altres formes de discriminació que sovint pateixen associades a l'origen, el fenotipus, la cultura, la procedència o la religió.

 

Obtenir un permís de treball no és una tasca fàcil. Es requereix que el contracte sigui a jornada completa i que tingui una durada mínima d'un any, dues condicions que contrasten amb una realitat en què la temporalitat i la parcialitat dels contractes de treball és una constant.

 

Davant la necessitat de donar resposta a aquesta situació i millorar l'ocupabilitat i l'estatus socioeconòmic de les persones que actualment viuen a Catalunya en situació d'irregularitat, el Servei Públic d'Ocupació de Catalunya conjuntament amb la Direcció General de Migracions, Refugi i Antiracisme, impulsen la línia ACOL. Els bons resultats, aconseguits en les darreres edicions, pel que fa a la inserció sociolaboral de les persones participants, evidencien que cal continuar executant i reforçant polítiques d'ocupació com aquesta, que minimitzen la dependència dels recursos públics d’aquestes persones.

 

Servei Públic d'Ocupació de Catalunya. Resolució EMT/4148/2022, de 22 de desembre, per la qual s'obre la convocatòria anticipada per a l'any 2023 en relació amb les actuacions de la línia ACOL del Programa Treball i Formació (SOC – TRFO ACOL).

Torna



Comparteix aquest contingut