Escut Ajuntament de Palau-solità i Plegamans

Foc, música, tradició i cultura popular a la nova edició d’El Guirigall, el 8 de juny

#Cultura

10/5/2024

Els actes s’amplien els dies previs amb visites escolars a les entitats del Guirigall i assajos oberts; després de la festa amb el concert de Buhos; i el diumenge amb la Festa del Segar i l’Aplec de sardanes

 

Es repartiran barrets i mocadors, de forma gratuïta, per protegir-se del foc

 

La música de la festa es pot trobar de forma gratuïta a totes les plataformes digitals

 

L’Ajuntament de Palau-solità i Plegamans i les entitats de la vila organitzen novament la Festa del Guirigall, el pròxim dissabte 8 de juny. La celebració començarà a les 21.30 hores del dissabte i, igual que en l’edició anterior, la comitiva farà un seguici des de la plaça de la Vila, amb engegada de coets i arribada del Dimoni de la Pedra Llarga, fins a la zona exterior de la Masia de Can Cortès, on es desenvoluparà la festa del Guirigall i el posterior concert del grup BUHOS.

 

En el mateix espai de la Masia de Can Cortès es farà, entre la festa i el concert, una botifarrada popular organitzada pels Pessebristes de Palau-solità i Plegamans, i una barra d'entitats, a càrrec de Candombe Bantú i l’Esplai El Botó. La venda de tiquets per la botifarrada popular es farà el mateix dia 10 de juny davant de la Masia a partir de les 16 hores al preu de 4 euros.

 

Programa de la Festa del Guirigall

 

La programació començarà la setmana abans. Del 3 al 7 de juny les escoles de Palau-solità i Plegamans faran visites a totes les entitats del Guirigall. De 17 a 20 h les entitats obriran les seves portes per mostrar com preparen la festa i informar del seu funcionament. Els Deixebles del Dimoni de la Pedra Llarga seran al Centre Cívic (C/Folch i Torres, 86), el Ball de Gitanes a la plaça de la Vila, l’Agrupació Sardanista a la Sala Polivalent (C/Camí Reial, 135) i els Geganters i grallers a la Masia Can Falguera.

 

A més, enguany, els assajos generals seran oberts a tothom. El primer serà el dia 5 de juny a l’aparcament de sorra de l’Escorxador, a les 20 h, i el segon serà el divendres 7 de juny a l’exterior de la Masia de Can Cortès.

 

Diumenge la festa també s’amplia amb La Festa del Segar, que s’iniciarà a les 9 del matí a l’encreuament del camí de Cal Traitor i el carrer Minerva. Des d’allà, en grup fins als camps de Can Periquet on es farà una exhibició de saga amb volant; i a continuació fins a la pista de bàsquet de Can Maiol de Dalt per compartir un esmorzar popular de cansalada amb pa amb tomàquet. Organitza el Patronat de Sant Isidre en col·laboració amb l’Ajuntament.

 

La jornada del diumenge continuarà amb el 44è l'Aplec de sardanes, organitzat per l'Agrupació Sardanista de Palau-solità i Plegamans, a la plaça de Ca l’Estruch a les 17.30 hores. Hi participaran les cobles Marinada i Sant Jordi-Ciutat de Barcelona.

 

Vine i forma part de l’espectacle!

 

Enguany, per tal de promoure encara més la participació activa de tots els assistents de la festa, des de l’organització es proporcionaran barrets i mocadors del Guirigall per protegir-se del foc. La voluntat és que tothom el pugui viure des de dins. Per tal de saltar i ballar sota el foc sense risc, l’organització emet diverses recomanacions: portar rova vella de cotó amb mànigues i pantalons llargs, calçat adequat i tancat i barret i mocador col·locats per tal de protegir-se els moments que hi hagi foc.

 

Els mocadors i els barrets es repartiran, de forma gratuïta, en dos moments diferents. Els mocadors es donaran a la plaça de la Vila, just abans que comenci el seguici d’entitats cap a la Masia de Can Cortès, i els barrets es repartiran minuts abans de començar l’espectacle a la Masia de Can Cortès.

 

Es tracta d’un espectacle, no d’una competició. Podeu participar procurant no entorpir els balls seguint en tot moment les indicacions de les persones integrants de les entitats i dels serveis d’ordre públic.

 

La música de la festa per primer cop a totes les plataformes digitals

 

El Guirigall té un element important que ja forma part del patrimoni local: les músiques de les diferents escenes de l’espectacle. Composades expressament per Cesc Alexandri, Xevi Capdevila (composició i arranjaments) i per la part d’autors locals Gerard Pastor, Pauli Peña i Jordi Ruano.

 

Enguany, com a novetat i amb la voluntat de posar en valor aquest element de la festa, les cançons d’El Guirigall estan disponibles a gairebé totes les plataformes digitals i es pot utilitzar per a stories d’instagram, Facebook i Tik Tok. Ho podeu fer incloent també el hashtag #Guirigall24 i etiquetant a @ajpalauplegamans, @elsdeixebles, @geganters_i_grallers_psip,  @agrupacio_palau i @ballgitanes.palauplegamans.

 

Aquestes peces musicals van ser enregistrades als llegendaris estudis de gravació Bucbonera Studios de Caldes de Montbui, on s’hi han gravat i/o mesclat discos i cançons d’artistes com Roger Mas, Roba Estesa, Fangoria, Joan Chamorro & Andrea Motis, Beth, Mojinos Escozios, Miqui Puig, Luis Robisco, Maria i Jaume.

 

 

La llegenda de la Pedra Llarga

 

La festa és la representació de la Llegenda de la Pedra Llarga utilitzant els elements de cultura popular més representatius de la nostra vila amb música de cobla i gralla escrita expressament per El Guirigall i amb un gran protagonisme del foc i balls populars. Els gegants de Palau-solità i Plegamans, la Masovera i el Dimoni que són els protagonistes de la llegenda i la sardana i el ball de gitanes representant el poble amb les danses tradicionals.

 

El Guirigall de Palau-solità i Plegamans va néixer amb la voluntat de ser una festa popular i tradicional de referència a nivell local i de la comarca, no només la del Vallès Occidental -que en pertany-, sinó també de la que n’és fronterer, la del Vallès Oriental. Aquesta situació intermèdia del municipi ha estat al llarg dels anys un punt estratègic pel cultiu i la mobilitat i així ho demostra la gran quantitat de patrimoni material que es remunta al Paleolític.

 

En aquest sentit, el testimoni més important que ens va deixar l'home d'aquells temps va ser un menhir que amb els anys s’ha anomenat ‘la Pedra Llarga’, una pedra de forma majestuosa, d'una alçada de dos metres i mig visibles. Aquest menhir va donar lloc a una llegenda que explica la història del pont del Diable de Martorell.

 

La Pedra Llarga és un monument megalític dels quals popularment també són conegudes com a pedres del Diable. Així doncs, aquest menhir material és la base de la tradició oral de la vila caracteritzada a la Llegenda de la Pedra Llarga.

 

Les entitats del Guirigall

 

El Guirigall és possible gràcies a les entitats Els Deixebles del Dimoni de la Pedra Llarga, Geganters i Grallers de Palau-solità i Plegamans, l’Agrupació Sardanista de Palau-solità i Plegamans, i les Colles de Ball de Gitanes de Palau-solità i Plegamans.

 

L’Ajuntament vol expressar el seu agraïment a totes les entitats del Guirigall que participaran activament de la jornada. Aquesta és una festa pensada des de les entitats i l'objectiu és que les entitats segueixin al capdavant de la direcció amb el suport absolut de l'Ajuntament a l'hora que es consolida un imaginari popular i propi de la vila aprofitant les llegendes i mites.

Enllaços relacionats

Torna



Comparteix aquest contingut