Escut Ajuntament de Palau-solità i Plegamans

L’Associació de Municipis de l’Eix de la Riera de Caldes (AMERC) celebra deu anys i acorda la redacció d’un Pla Estratègic per definir nous reptes i oportunitats

#Alcaldia

26/9/2024

Oriol Lozano, alcalde de Palau-solità i Plegamans ha passat el relleu de la presidència a l’alcalde de la Llagosta Òscar Sierra.

 

Els alcaldes i alcaldesses de l’AMERC han signat una declaració amb motiu dels deu anys de l’associació, formada per sis ajuntaments dels vallesos que treballen pel desenvolupament del territori i representen una població de més de 90.000 habitants.

 

L'Associació de Municipis de l'Eix de la Riera de Caldes (AMERC) ha celebrat aquest dimecres 25 de setembre el seu desè aniversari en el marc de l'assemblea anual de l'entitat. Durant la trobada, l'Ajuntament de la Llagosta ha pres el relleu a Palau-solità i Plegamans en la presidència d'aquest organisme.

 

Els alcaldes i alcaldesses de l’AMERC han signat una declaració amb motiu dels deu anys d’aquesta associació, formada pels municipis de Caldes de Montbui, la Llagosta, Palau-solità i Plegamans, Polinyà, Santa Perpètua de Mogoda i Sentmenat, que “representen un territori amb personalitat pròpia, configurat per més de 90.000 habitants, on compartim problemàtiques, reptes i oportunitats”, segons detalla la Declaració, que han llegit els alcaldes sortint, Oriol Lozano, de Palau-solità; i entrant, Òscar Sierra, de la Llagosta.

 

En aquest desè aniversari, els municipis s’han compromès “a continuar treballant conjuntament per enfortir la concertació territorial amb els agents socials i econòmics, buscant noves aliances que enforteixin l'associació, per impulsar una millora en l'eficiència i l'eficàcia de les polítiques de desenvolupament local i ocupació des d'un model de governança participativa i optimitzar així l'ús dels recursos públics”.

 

Com a primera acció en el nou mandat, els municipis han acordat la redacció d’un Pla estratègic que reculli els reptes i les oportunitats d’aquest territori situat a l’eix de la riera de Caldes i detalli les noves accions a dur a terme.

 

L’alcalde de la Llagosta i nou president de l’AMERC, Òscar Sierra, ha manifestat que en aquest nou mandat l’Associació afronta nous reptes per seguir consolidant i mantenint els lligams polítics i socials per al progrés dels municipis i per a la transformació econòmica i per millorar la qualitat de vida de les persones. Sierra ha apuntat com a reptes “combatre el canvi climàtic i la creació d’una economia sostenible a través de les polítiques públiques per assolir un futur sostenible i de bonança econòmica”. També ha manifestat els reptes en mobilitat pública i sostenible i ha recordat la construcció de l’estació intermodal que l’Estat s’està construint a la Llagosta.

 

Per la seva part, l’alcalde sortint, Oriol Lozano, de Palau-solità, ha valorat l’acció conjunta dels sis municipis en l’associació i ha engrescat a la nova presidència a continuar els projectes endegats i a afrontar les oportunitats. En la mateixa línia, l’alcalde de Polinyà, Javier Silva, ha encoratjat la nova presidència en aquest mandat que ha titllat de “definitori no només pels reptes del territori sinó de la pròpia associació”.

 

L’alcaldessa de Sentmenat, Montse Rueda, ha recordat que a l’AMERC hi ha municipis de diferents mides i ha manifestat que cal definir en aquest desè aniversari “on volem anar i què volem fer”.

 

L’alcalde de Caldes, Isidre Pineda, ha qualificat l’AMERC com a “projecte imprescindible” i com a “lobby estratègic territorial”. Pineda ha recordat els objectius fundacionals per el desenvolupament empresarial, la indústria i la creació d'ocupació en el territori. “Hem de saber llegir els nous reptes i treballar-hi per afrontar-los”, ha afegit.

 

L’alcaldessa de Santa Perpètua de Mogoda, Isabel Garcia, ha recordat que “fa deu anys vam saber llegir i ara tenim l’obligació de llegir el present i realitzar un pla per anticipar-nos i assolir el futur amb objectius conjunts”. En aquest sentit, la primera edil perpetuenca ha defensat la necessitat d’un Pla estratègic de l’AMERC per posar en valor el gran potencial d’aquest territori i treure el màxim rendiment amb les millors polítiques possibles.

 

Les sis Alcaldies han valorat el treball conjunt que realitza l’AMERC en l’àmbit polític i tècnic i han recordat el naixement de l’organisme ara fa deu anys “amb valentia i amb l’objectiu de donar respostes conjuntes al territori, davant les dificultats amb un projecte pioner per tal de poder ser més forts i competitius territorialment”, com ha detallat l’alcaldessa de Santa Perpètua, una de les fundadores de l’associació.

També han desitjat una llarga trajectòria a l’entitat, que ha treballat especialment en els eixos del desenvolupament local, la transició energètica i la mobilitat al territori.

 

En aquests deu anys l’Associació ha contribuït en el desenvolupament econòmic del territori a través de polítiques enfocades a la millora de les empreses, la formació i l’ocupació; també ha impulsat la transformació de la producció energètica amb la creació de comunitats energètiques privades i altres programes i recursos per combatre l’emergència climàtica. Pel que fa a mobilitat, l’AMERC ha implantat el vehicle elèctric compartit i ha elaborat una xarxa d’itineraris segurs als polígons industrials, entre d’altres accions. Per últim, l’entitat també treballa per l’impuls del comerç local a través d’iniciatives com la plataforma Compraprop.

 

Adjunta a aquesta notícia hi tobareu la declaració i una infografia amb les principals dades de l'AMERC

 

L'AMERC va néixer l’any 2014 i està formada pels municipis de Caldes de Montbui, la Llagosta, Palau-solità i Plegamans, Polinyà, Santa Perpètua de Mogoda i Sentmenat.

L’entitat té com a objectiu la concertació territorial per al desenvolupament de polítiques actives d’ocupació, el desenvolupament empresarial, la indústria i la creació d’ocupació dels sis municipis. Abasta un territori de 109 km2 amb una població de més de 90.000 habitants i un teixit empresarial que inclou 33 polígons amb unes 3.100 empreses i més de 55.000 llocs de treball.

Documentació adjunta

Enllaços relacionats

Torna



Comparteix aquest contingut