Escut Ajuntament de Palau-solità i Plegamans

La nova edició de les Jornades Europees de Patrimoni a Palau-solità i Plegamans torna a promoure el patrimoni local

#Patrimoni

14/10/2024

Les JEP 2024 destaquen per la inauguració de la cartellera de les Escoles Velles i els Jardins de la Torre Folch, a més d'activitats culturals i històriques.

 

Aquest cap de setmana, Palau-solità i Plegamans ha acollit la segona edició de les Jornades Europees de Patrimoni (JEP). L'esdeveniment va començar divendres amb la inauguració de la nova cartellera de la Xarxa d’Espais de Memòria, que recorda les Escoles Velles de la Carrerada, construïdes entre 1933 i 1934 durant la Segona República. La presentació va comptar amb la presència de Xavier Menéndez, director general de Memòria Democràtica de la Generalitat, l’alcalde Oriol Lozano, i la regidora de Cultura i Patrimoni Eva Soler. La cartellera inclou una ressenya històrica i fotografies de l'edifici, dissenyat per l'arquitecte Josep Maria Sert, membre del GATPAC (Grup d'Arquitectes i Tècnics pel Progrés de l'Arquitectura Contemporània), un col·lectiu influenciat per Le Corbusier. L'edifici, inaugurat oficialment el 1936, es va convertir en model per a les escoles de la República.

 

Durant el seu discurs, Menéndez va destacar la importància d'aquest testimoni històric: “Tenim la sort de poder explicar, i no és gaire freqüent perquè no hi ha gaires vestigis, el que es va fer durant la Segona República. Aquells valors que van desenvolupar mestres republicans, que després van ser depurats o bé empresonats, posant els infants al centre de la seva tasca”. Per la seva banda, l'alcalde Oriol Lozano va remarcar la importància de recordar el passat: “Amb això recordem d’on venim i on som ara. És un espai ideal perquè les famílies puguin saber més de la història del municipi, ja que n’hi passen moltes cada dia”. Per la seva banda, la regidora de Patrimoni Eva Soler també va apuntar que “és de les poques escoles de la Segona República que encara estan en actiu”. L'esdeveniment també va incloure intervencions de dos alumnes actuals de l’escola, l’Alba i el Marcos Mateos de 3r de primària, i també d’antics alumnes, com Francesc Llargués, de 91 anys, que va estudiar-hi el 1939, i la seva dona, la Quimeta Rocabruna.

 

Per tal de plasmar amb detall la història d’aquest edifici l’Ajuntament de Palau-solità i Plegamans va encarregar un estudi històric que ja està a disposició de tots els ciutadans i ciutadanes a través d’aquest enllaç. Les autores de l’estudi són: Gemma Domènech Casadevall, doctora en Història de l’Art. Directora de l’Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural (ICRPC) i professora agregada Serra Húnter al departament d’Història i Història de l’Art de la Universitat de Girona (UdG), i Rosa Maria Gil Tort, doctora en Història Contemporània. Professora associada d’Història de l’Art i Història a la UdG i investigadora adscrita a l’ICRPC.

 

Després de la inauguració de la cartellera, es va representar l'obra teatral "La Primera i les mestres de la República" al Teatre de la Vila, centrada en la vida de Natividad Yarza Planas, la primera alcaldessa de Catalunya al consistori de Bellprat, a l’Anoia, durant la República. Activista feminista, mestra, alcaldessa i miliciana, Yarza va posar el seu granet de sorra per construir una societat més justa, més feminista i més lliure.

 

Dissabte, les activitats van continuar amb visites guiades a la Comanda Templera, a càrrec d'Isidre Pastor Batalla, arqueòleg i historiador de l'art expert medievalista, i la Nàdia Tarifa Mateo, doctora en arqueologia i tècnica de Patrimoni. Les visites van reunir una seixantena de persones, repartides en quatre torns, amb assistents tant de Palau com d'altres municipis propers, com Badalona i Vic.

 

El taller de perfums naturals, organitzat al Viver Cultural Torre Folch, va exhaurir les places disponibles en només dos dies, amb 15 inscripcions inicials que es van ampliar a 17 per atendre la demanda. Un altre dels punts destacats va ser la inauguració dels Jardins de la Torre Folch, que va reunir unes 30 persones. A l’acte hi va participar l’alcalde Oriol Lozano, la regidora de Patrimoni Eva Soler, i Manuel Trias Folch, net d’en Josep Maria Folch i Torres, que va explicar els orígens d'aquest jardí i la vivència familiar com a un dels darrers habitants d’aquest espai quan encara era una casa familiar. Posteriorment, es va fer una visita guiada pels jardins de la Torre Folch, de la mà de Jordi Folch Pons, de la Fundació Folch i Torres,  i un piscolabis va tancar la jornada. Les obres han tingut un cost d'uns 100.000 euros, dels quals 70.000 han estat de subvencions. “La sequera va aturar la rehabilitació d’aquests jardins noucentistes, però ara ja els podem inaugurar. Una de les prioritats del govern sempre ha sigut convertir la Torre Folch en un viver cultural polivalent, i amb aquesta última reforma encara hi donem més valor”, va dir Soler.

 

Les jornades van culminar el diumenge 13 d’octubre amb visites guiades per part de la Fundació Folch i Torres i teatralitzades per Palau Medieval al Castell de Plegamans, que van atreure una cinquantena de persones, amb assistents tant de Palau com de municipis com Terrassa, Mollet i Santa Coloma de Cervelló, consolidant les JEP 2024 com un esdeveniment clau en el calendari cultural de Palau-solità i Plegamans.

 

Torna



Comparteix aquest contingut