El conseller Felip Puig posa l’Associació Àmbit B30 com a model de referència com a projecte compartit per guanyar dimensió i competitivitat
1/7/2014
En la primera sessió del cicle 'Col·loquis B30' el conseller d’Empresa i Ocupació ha destacat que el model d’aliança de la B30 és el que Catalunya necessita per impulsar projectes compartits i guanyar dimensió
L’Associació Àmbit B30 ha encetat el cicle de conferències 'Col·loquis B30' a la seu d’Esade Creápolis, a Sant Cugat del Vallès. Aquesta primera cita es va celebrar divendres passat, 27 de juny. Teresa Padrós, Alcaldessa de Palau-solità i Plegamans, va assistir-hi en representació del municipi. El protagonisme, però, es va centrar en el Conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, que va estar acompanyat pel president de l’Associació Àmbit B30 i Alcalde de Mollet, Josep Monràs, i la vicepresidenta i Alcaldessa de Sant Cugat, Mercè Conesa.
En el marc d’aquesta sessió, el conseller ha definit l’àmbit de la B30, a l’igual que Catalunya, com un entorn amb molta riquesa econòmica i una diversitat industrial que pot arribar a ser un arma de doble fil: “per una banda ens situa en una posició de debilitat davant l’especialització que impera a nivell global però, per altra banda, permet equilibris en temps difícils”.
Aquesta diversitat “té pilars molt sòlids com són el sector industrial, turístic i logístic, a més d’importants estructures de coneixement, recerca i serveis, i són els que hem d’aprofitar ara per la creació d’un nou model econòmic, un model que l’Associació Àmbit B30 el reflecteix perfectament perquè té el compromís d’articular un consens que va més enllà dels interessos locals, estructura complicitats que van més enllà dels interessos econòmics i permet guanyar dimensió”.
Aquesta dimensió és la clau i per aconseguir-la “s’ha de pensar en gran, integrar fortaleses, compartir estratègies i sumar esforços. I tot això ja s’està fent des de l’àmbit de la B30” ha remarcat Felip Puig. Finalment, el conseller ha explicat com la política de clústers, que tan bé ha funcionat en el sector de l’automoció, també afavoreix aquesta dimensió global i també s’està començant a aplicar en el camp de la innovació tecnològica.
Actualment hi ha a Catalunya 90 centres d’innovació tecnològica i “una estructura de tanta fragmentació i satel·lització no és eficaç al món global”, ha dit Puig. Per aquest motiu, el conseller ha anunciat que aquest any “s’iniciarà un procés de concentració que aglutinarà els sis grans centres avançats que portarà a la creació d’un gran centre d’innovació tecnològica, que també ens permetrà guanyar dimensió”.
En aquest sentit, el president de l’Associació Àmbit B30, Josep Monràs, ha afirmat que “el futur de la B30 estarà lligat al futur del país tenint en compte que al territori de la B30 és on es desenvolupa una part importantíssima de l’activitat econòmica de Catalunya i, tots els que formem part de l’entorn de la B30 volem ser catalitzadors d’aquesta energia per tal de ser més competitius de cara a projectes de futur”. Finalment, la vicepresidenta de l’Associació, Mercè Conesa, ha volgut posar de relleu la importància “d’alinear estratègies i fulls de rutes per tal d’impulsar el progrés”.
Associació Àmbit B30
L’Associació Àmbit B30 és la primera associació del país que aplega 53 ens entre empreses, centres de recerca, universitats, organitzacions empresarials, organitzacions sindicals i governs de 23 municipis amb un objectiu en comú: actuar de forma col·lectiva per potenciar i impulsar tota la zona industrial i tecnològica de l’eix de l’autopista B-30 i convertir-se en el pol industrial i de manufactura avançada més important del sud d'Europa.
La B30 és un territori en el qual: s’hi produeix el 17% del PIB català; hi ha una rica diversitat de sectors industrials; genera el 25 % de l’ocupació de Catalunya i el 48% de la despesa en R+D de la Regió Metropolitana de Barcelona (RMB); s’hi concentren 1.300 empreses del sector industrial de nivell tecnològic mitjà/alt, amb 33.000 treballadors, i el 65% de les empreses exportadores de la RMB, a més de ser un gran pol de creació de coneixement. A Europa no existeixen més de quinze territoris amb potencial, dinàmiques i capacitat similars a l’àmbit B-30.
***Informació retocada a partir de la nota de premsa emesa per l'Associació B30.