Escut Ajuntament de Palau-solità i Plegamans
Inici |

L’Ajuntament regularitza la situació administrativa a set persones estrangeres del municipi amb la línia de subvencions ACOL

#Acció Social
#Empresa i Ocupació

10/1/2023

El projecte es destina a persones migrades extracomunitàries en situació irregular

 

Aquest passat 30 de desembre s'han incorporat a treballar a l'Ajuntament de Palau-solità i Plegamans set persones mitjançant la subvenció Treball i Formació ACOL, del Departament de Treball de la Generalitat al Servei d'Ocupació de Catalunya.

 

La línia ACOL s'adreça a les persones migrades extracomunitàries les quals, trobant-se en situació administrativa irregular, estan en disposició de fer un arrelament social.

 

L'Ajuntament ha rebut una subvenció de 136.038 euros destinada a la contractació laboral de set persones pendents de regularitzar la seva situació administrativa; i, per tant, en situació de vulnerabilitat i amb dificultats per accedir al mercat laboral. També s’ha atorgat una subvenció de 28.696,08 euros per contractar una tècnica que faci l’acompanyament personalitzat i la formació d’aquestes persones, a més d’un assessorament per millorar la seva ocupabilitat.

 

Els nous treballadors i treballadores reforçaran diferents serveis municipals: la brigada d'obres, de jardineria, electricitat, consergeries i punt TIC i els contractes s'han formalitzat per una durada de dotze mesos a jornada completa.

 

L'objectiu principal de la subvenció és oferir un contracte de treball per un any a persones en situació d'exclusió laboral per manca de regularització de la seva situació administrativa, que permeti l'accés al treball i millorar l'ocupabilitat futura d'aquestes persones.

 

En el projecte hi ha treballat conjuntament les àrees d'Acció Social i d'Ocupació de l'Ajuntament.

 

Patricia Freire, regidora d'Acció Social indica que, posa en valor que la Generalitat de Catalunya “ofereixi la possibilitat a l’Ajuntament  de revertir la situació irregular de les persones estrangeres de nostre municipi, i així contribuir a construir un país més just i inclusiu”.

 

La regidora d’Empresa i Ocupació, Laura Navarro, destaca que “aquest govern utilitzarà totes les eines que calguin i treballarà per la igualtat d’oportunitats de totes les persones i considerem que amb la subvenció Treball i Formació ACOL fem un pas important”.

 

Més informació: Subvencions ACOL del Servei d’Ocupació de Catalunya

 

La línia de subvencions ACOL

Les persones migrades en situació administrativa irregular conformen un dels col·lectius més vulnerables i amb més risc d'exclusió social, atès que l'absència de permís de treball no és que els dificulti l'accés al mercat de treball, és que els impedeix radicalment l'accés al mateix. Aquesta situació no només provoca que les persones que s'hi troben únicament puguin fer treballs precaris en l'economia informal per poder subsistir, com cures, venda ambulant o recollida de residus, sinó que les invisibilitza a les polítiques públiques amb les consegüents exclusions econòmiques, polítiques i socials que això comporta.

 

A més, si la situació de crisi que arrosseguem des de la COVID-19 té greus conseqüències en l'economia i en les persones en general, en aquelles en situació irregular és devastadora, atès que no es van poder acollir a expedients de regulació temporals d'ocupació o a prestacions socials com la renda garantida de ciutadania o l'ingrés mínim vital. Així mateix, a les desigualtats referides s'hi afegeixen altres formes de discriminació que sovint pateixen associades a l'origen, el fenotipus, la cultura, la procedència o la religió.

 

Obtenir un permís de treball no és una tasca fàcil, es requereix que el contracte de treball sigui a jornada completa i que tingui una durada mínima d'un any, dos requisits que contrasten amb una realitat en què la temporalitat i la parcialitat dels contractes de treball és una constant.

 

Davant la necessitat de donar resposta a aquesta situació i, d'aquesta manera, millorar l'ocupabilitat i, en conseqüència, l'estatus socioeconòmic de les persones que actualment viuen a Catalunya en situació d'irregularitat, el Servei Públic d'Ocupació de Catalunya conjuntament amb la Direcció General de Migracions, Refugi i Antiracisme impulsen la línia ACOL ara ja fa quatre anys. Els bons resultats aconseguits any rere any pel que fa a la inserció sociolaboral de les persones participants, evidencien que cal continuar executant i reforçant polítiques d'ocupació com aquesta.

 

Servei Públic d'Ocupació de Catalunya. Resolució EMT/349/2022, de 15 de febrer, per la qual s'obre la convocatòria per a l'any 2022 en relació amb les actuacions de la Línia ACOL del Programa Treball i Formació.

Torna



Comparteix aquest contingut