Escut Ajuntament de Palau-solità i Plegamans
Inici |

L’Ajuntament aprova el Pla de Prevenció de Drogues i Addiccions 2020-2025

#Acció Social
#Salut Pública

18 de maig de 2021

L’objectiu del PPDA és reduir el consum de substàncies que produeixen addicció, però també incideix en altres conductes que generen dependència, com ara el joc o l’ús de pantalles

 

L’Ajuntament de Palau-solità i Plegamans ha aprovat el nou Pla de Prevenció de Drogues i Addiccions 2020-2025. La missió del PPDA és prevenir i reduir, tant en joves com en adults, el consum de substàncies que produeixen addiccions o dependència, com són les begudes energètiques, l’alcohol, el tabac, el cànnabis, els hipnosedants o la cocaïna i altres drogues, però també posa l’accent en la prevenció d’altres tipus de conductes que, sense implicar el consum de substàncies, generen dependència, com el joc i l’ús de pantalles. Aquest document és el tercer pla que aprova l’Ajuntament en l’àmbit de la prevenció de drogues i dona continuïtat al Programa de Prevenció de Drogues i Riscos Associats 2015-18. El canvi de denominació respon a la necessitat d’adaptar el document al context actual i les noves problemàtiques detectades.

 

El PPDA 2020-2025 neix amb la vocació d’esdevenir el nou full de ruta de l’Ajuntament quant a polítiques de prevenció de drogues al municipi de Palau-solità i Plegamans, articulades a través del foment d’hàbits saludables; la promoció del benestar emocional, social, físic i mental; la creació de vincles i espais de trobada; el treball de competències transversals i l’autoconeixement entre la població i col·lectius destinataris. Tot partint d’una diagnosi acurada de la realitat social del municipi, que combina l’anàlisi quantitativa i qualitativa, el Pla planteja i estructura actuacions a desenvolupar durant els propers anys per tal de donar resposta a les problemàtiques, necessitats i expectatives detectades. “És fonamental que des del consistori s’impulsi aquesta mena de plans per vetllar per la salut de tota la ciutadania, de totes les franges d’edat”, ha afirmat Patricia Freire, regidora d'Acció Social, Igualtat, Feminisme i Polítiques LGTBI+, Habitatge i Gent Gran.

 

Transversalitat i participació ciutadana

 

El PPDA veu la llum després d’un procés de diagnosi i disseny que ha comptat amb diversos espais de participació ciutadana i el suport tècnic de la Fundació Ferrer i Guàrdia. La coincidència temporal dels treballs d’elaboració del PPDA amb la crisi sanitària i social generada per la Covid-19 ha fet allargar 12 mesos el procés de disseny del Pla. És per això que el calendari de desenvolupament de les accions s’estendrà fins al 2025. La principal característica dels treballs realitzats és la transversalitat, materialitzada en un Grup Motor ampli que ha inclòs les regidories d’Educació, Joventut, Salut Pública, Seguretat Ciutadana, Acció Social i Igualtat, Feminisme i Polítiques LGTBIQ+. La inclusió, per primera vegada, d’aquesta darrera regidoria en el Grup Motor ha permès incorporar la perspectiva de gènere en el disseny de les accions de futur.

 

Eixos d’actuació del Pla

 

Les actuacions del nou PPDA s’articulen en 5 grans eixos de treball, que són:

 

  1. ‘Teixint Aliances’: accions de coordinació i comunicació.
  2. ‘La Prevenció als Centres Educatius’: accions que es desenvolupen principalment en els entorns educatius.
  3. ‘Acompanyament Familiar’: accions dirigides principalment a les famílies o que tenen com a centre el treball amb aquestes.
  4. ‘Un abordatge de Municipi’: accions que es desenvolupen en l’àmbit comunitari i municipal.
  5. ‘Entorns d’Oci Saludables’: accions desenvolupades en els entorns d’oci.

 

Torna



Comparteix aquest contingut