Escut Ajuntament de Palau-solità i Plegamans

Detectats tres casos de vespes asiàtiques al municipi

#Salut Pública

6 de novembre de 2018

L’Ajuntament de Palau-solità i Plegamans ha rebut un avís de presència de vespa asiàtica a una empresa del polígon Riera de Caldes. El consistori ho ha posat en coneixement del Cos d’Agents Rurals, els quals ja havien detectat dos casos més en els últims mesos. Cal dir, però, que no s’ha trobat cap niu, sinó només alguns exemplars aïllats d’aquestes vespes.

 

La vespa asiàtica o velutina és una espècie invasora de mida semblant a l’autòctona. La seva presència ha generat preocupació pel seu efecte envers l’apicultura, perquè depreda les abelles, i la producció de mel. També té un impacte sobre la salut pública, ja que les seves picades són més doloroses que les de l’espècie autòctona. Tot i això, no són agressives amb les persones, excepte quan es troben a pocs metres d’un vesper. Si s’evita entrar en contacte amb l’insecte, rarament hi haurà un atac. En aquest cas, quan hi hagi una picada, cal rentar la zona amb aigua i sabó.

 

Per diferenciar la vespa asiàtica de l’autòctona, cal fixar-se en el seu color, ja que és més fosca: té el tòrax negre envellutat i segments abdominals de color castany rivetejat amb una fina franja groga. El cap és negre, la cara groga/ataronjada i les potes castanyes clares. Mesura entre 17 i 32 mm de llargària.

 

Normalment, les vespes asiàtiques construeixen els seus nius a les branques altes dels arbres, tot i que també es poden ubicar en construccions, entre matolls o enterrats. S’ha d’estar especialment atent als porxos dels habitatges i a les residències que no estan habitades. També es poden revisar les casetes dels gossos, xemeneies, balcons, teulades i magatzems.

En cas de detectar un niu o algun exemplar:

 

  • En cap cas intentar capturar la vespa. Si es troba un niu, s’ha de mantenir una distància mínima de cinc metres i mai destruir-lo o retirar-lo.
  • Contactar amb el Cos d’Agents Rurals (93 561 70 00) i amb l’Ajuntament de Palau-solità i Plegamans (93 864 80 56), els quals centralitzen tota la informació i documenten la presència de l’insecte al territori.
  • Si és possible, es pot fer una fotografia de l’exemplar o el niu i enviar-la a velutinacar@gencat.cat.
  • Si el niu es troba a l’espai públic i representa un perill per a les persones, les empreses/serveis especialitzats que estiguin sota la supervisió d’Ajuntaments o Consells Comarcals s’encarregaran de la seva retirada.
  • Si el niu es detecta al medi natural o a premisses privades, la persona propietària del terreny ha d’assumir la seva destrucció o retirada. L’Ajuntament pot oferir assessorament a l’hora de contactar amb apicultors o serveis especialitzats autoritzats.

Torna



Comparteix aquest contingut