Es publica el Diagnòstic de salut a Palau-solità i Plegamans
31 d'octubre de 2018
A partir de les dades exposades al Diagnòstic, la jornada de priorització va marcar com a prioritat de treball el benestar emocional a totes les franges d’edat
L’Agència de Salut Pública de Catalunya va proposar, arran d’una necessitat detectada en el Consell de Salut Municipal, l’elaboració d’un Diagnòstic de salut a Palau-solità i Plegamans. L’equip tècnic de les Regidories de Salut i Serveis Socials de l’Ajuntament, professionals del CAP Palau, les farmàcies del municipi, el Consell de Salut Municipal, el CatSalut i l’Agència de Salut Pública de Catalunya han format el grup motor que ha treballat conjuntament per elaborar aquest informe, el qual recull les dades i la percepció de l’estat de salut al municipi, així com la proposta de futures línies estratègiques. A més de dades quantitatives, el document exposa dades extretes del treball realitzat per dos grups focals formats per entitats, professionals de diferents àmbits i veïns i veïnes del municipi i les actuacions prioritàries que es van decidir, a través del vot de les persones assistents, durant la presentació del Diagnòstic, oberta a tota la ciutadania.
Les línies estratègiques que planteja el Diagnòstic estan relacionades amb la millora del benestar i la salut de la població: la gent gran, els hàbits saludables a totes les franges d’edat, els infants i els joves i el benestar emocional a totes les franges d’edat,. Tot i que al municipi ja es porten a terme programes que treballen aquests àmbits i col·lectius, com ara les accions de programa de prevenció de drogues, les xerrades i tallers a centres educatius o els tallers i activitats físiques per a gent gran entre d’altres, seguint els resultats de la jornada de priorització, la futura planificació i polítiques sanitàries municipals incidiran, prioritàriament en el benestar emocional.
Una de les accions que es volen emprendre de forma conjunta des del consistori i el CAP Palau és el programa prescripció social i salut, a través del qual l’equip de professionals sanitaris i el/la pacient identifiquen, plegats, el tipus d’activitat que pot ser beneficiosa per afrontar un determinat problema de salut (per exemple, apuntar-se a una activitat que organitza una entitat del municipi, fer una activitat esportiva municipal, etc.). El programa, el qual fomenta les activitats de salut comunitària en els usuaris d'atenció primària, forma part del Projecte COMSalut (Comunitat i Salut) del Departament de Salut, en procés d’implantació, que preveu l'atenció integral a la ciutadania des de tots els àmbits de la comunitat. Paral·lelament, també es treballa de forma transversal per ampliar el mapa d’actius, un mapa interactiu que recull totes les activitats que es porten a terme al municipi relacionades amb el benestar de les persones.