Escut Ajuntament de Palau-solità i Plegamans

L’Ajuntament de Palau-solità i Plegamans es suma al Dia Mundial del Càncer de Mama

#Acció Social
#Alcaldia
#Salut Pública

20 d'octubre de 2015

Des de divendres 16 l’edifici consistorial ha estat il·luminat de rosa per commemorar aquest dia                    

 

L’Ajuntament de Palau-solità i Plegamans es va sumar a la commemoració del Dia Mundial del Càncer de Mama amb la celebració d’una conferència que va reunir més d’un centenar de persones a l’auditori de la Masia de Can Cortès. A banda d’aquest acte, i des del passat divendres 16, l’edifici consistorial ha estat il·luminat de rosa per reivindicar aquest dia.

La conferència estava formada per dues ponències. La primera, a càrrec del Dr. Roque Lucas, metge de família del CAP Palau, que va parlar sobre la prevenció de la malaltia. I la segona va ser de Carme Solà, infermera del CAP Centre Sabadell, que va parlar de com vèncer-la.

L’acte, que va presentar la regidora de Sanitat i Salut Pública, Carmen Cabeza, també va comptar amb la participació de l’alcaldessa de Palau-solità i Plegamans, Teresa Padrós, i la presidenta de l’Associació Contra el Càncer del municipi, Francesca Casajoana.

Pel que fa a les xerrades, el Dr. Lucas va començar donant algunes dades estadístiques, com que 1 de cada 4 dones tindrà càncer de mama i que és més freqüent entre dones que no pas en els homes, tot i que també la pateixen. El metge de família va destacar que existeixen factors de risc com una dieta inadequada, l’alcohol, el tabac o haver pres anticonceptius durant molts anys, entre d’altres elements que poden incidir més en la predisposició a patir aquest tipus de càncer. D’altra banda, va explicar que per potenciar la prevenció “és important fer exercici, portar una dieta equilibrada, no prendre alcohol i fer una autoexploració mensual dels pits”. Aquest darrer és un element que pot incidir en la detecció d’un tumor en estat inicial, el que ajuda a poder eradicar la malaltia des del començament.

I va voler acabar la seva intervenció amb un missatge d’esperança: “amb els mitjans sanitaris i socials que tenim, és una malaltia tractable”.

Per la seva banda, la infermera Carme Solà va parlar de la seva experiència personal com a pacient i va exposar que “el dia que et diuen que tens càncer, el món es para, però la vida continua”. Aquest fet, va manifestar, “implica un procés de transformació personal que canvia la forma de veure la vida, d’afrontar el dia a dia”. Solà va explicar que “he après a créixer com a persona, a superar-me cada dia”, i aquest és el missatge que va traslladar al públic assistent: la malaltia es pot superar amb una actitud de fortalesa i superació.

L’acte va continuar amb la intervenció de Francesca Casajoana, presidenta de l’Associació Contra el Càncer de Palau-solità i Plegamans, que va explicar els inicis de l’entitat, ara fa 47 anys, “quan les famílies amagaven la malaltia”. Casajoana va afirmar que “estem aquí per ajudar a qui sigui”. En aquest sentit, l’associació ofereix suport psicològic a les dones que pateixen la malaltia, aspecte que és més difícil d’obtenir a la sanitat pública, segons van explicar tant el Dr. Lucas com la infermera Solà.

Per la seva banda, l’alcaldessa Teresa Padrós va reiterar que la sanitat pública disposa de grans professionals que fan molt bé la seva feina. “Hem de tenir clar que càncer no és igual a mort. Càncer és igual a vida, i per això s’ha de tenir una actitud positiva i de fortalesa davant la malaltia”.

Els participants a la conferència van voler tancar l’acte amb un missatge positiu i d’esperança, que és el que reivindica la commemoració d’aquest dia mundial: La prevenció és el factor més important per vèncer el càncer de mama.    

Torna



Comparteix aquest contingut