L’Ajuntament presenta Palau-solità i Plegamans com a municipi cardioprotegit
29 de setembre de 2014
L’Ajuntament de Palau-solità i Plegamans ha fet una conferència per tal de presentar a la ciutadania el “municipi cardioprotegit en el que ens hem convertit” ha apuntat la Tinenta d’Alcaldia d'Acció Social, Carmen Cabeza. A la xerrada, a més d’explicar els nous desfibril·ladors que s’han instal·lat a la vila, l’Alcaldessa, Teresa Padrós, ha aprofitat per reivindicar que “no ens retallin la sanitat pública perquè salva vides”.
Padrós va fer un agraïment públic al doctor Roque Lucas, del CAP Palau, per “la ràpida actuació que va tenir en el meu cas personal” i va lamentar que ara “la sanitat pública, tot i els grans professionals que hi treballen, hagi vist afectats els seus temps d’espera degut a les retallades”.
Per la seva banda, Cabeza va explicar que l’Ajuntament ha realitzat un concurs públic per adjudicar la col·locació de cinc desfibril·ladors al municipi “i una formació de 120 sessions, de les quals 65 seran per a membres d’associacions i entitats del municipi”. “L’objectiu –ha afegit- és que el màxim nombre de persones del poble sàpiguen actuar en cas de trobar-se amb una persona en situació de parada cardiorespiratòria”.
A la conferència també hi va participar el doctor José Antonio de Andrés, que va explicar com s’està treballant a Sitges per convertir-lo en municipi cardioprotegit. “És important que tothom entengui que aquest no és un projecte polític, sinó un projecte social perquè és important per a la ciutadania i ha de perdurar en el temps”, va manifestar.
De Andrés també va fer uns apunts sobre la necessitat de “portar una dieta sana i fer exercici de forma habitual i adequat a cada edat”, per tal d’evitar els infarts. Segons dades de l’Institut Nacional d’Estadística (INE), l’ictus s’ha convertit en la segona causa de mort, la primera entre les dones, i afecta cada any entre 120.000 i 130.000 persones. D’aquestes, unes 80.000 persones moren o pateixen una discapacitat. A l’actualitat, més de 300.000 espanyols presenten alguna limitació en la seva capacitat funcional després d’haver patit un ictus.
Per tal d’evitar al màxim aquestes situacions, l’Alcaldessa Teresa Padrós ha portat endavant el projecte de fer de Palau-solità i Plegamans una vila cardioprotegida. Ara, la vila disposa de tres desfibril·ladors a la via pública (Can Cortès, Pavelló Municipal d’Esports Maria Víctor i Sala Polivalent) i dos mòbils als vehicles de la Policia Local. A banda d’aquests, Protecció Civil disposa d’un altre i el Camp Municipal de Futbol, un més.
L’empresa Espais Cardioprotegits de Catalunya és la responsable de la instal·lació i el manteniment dels equips i de fer la formació, que ja es va iniciar abans de l’estiu amb el personal de l’Ajuntament. Un dels seus tècnics, Lluís Pardos, va explicar a la xerrada que “cada aparell va geolocalitzat i connectat amb la Policia Local per tal que, en cas d’utilització, els agents locals acudeixin directament on s’està utilitzant el desfibril·lador. Cal tenir en compte –va afegir- que cada minut de demora redueix un 10% la supervivència de la persona”.
El tècnic també va mostrar el funcionament de l’equip, que és totalment automàtic i dóna instruccions sobre les passes a seguir. A més, el mateix desfibril·lador valora si cal aplicar la descàrrega a la persona afectada. En qualsevol cas, sempre s’ha de trucar al 112 per tal que els serveis d’emergències acudeixin i puguin continuar amb l’atenció del pacient.