Escut Ajuntament de Palau-solità i Plegamans

L’alimentació, l’activitat física, evitar tòxics i el cribratge són eines per prevenir el càncer de còlon

#Alcaldia
#Salut Pública

29 de març de 2017

El doctor Lucas i la infermera Bravo, del CAP, expliquen a una setantena de persones com protegir-se de la malaltia

 

Una setantena de persones van acudir ahir al vespre a la xerrada informativa ‘Càncer de còlon: la prevenció és possible’, que va tenir lloc a l’Auditori de Can Cortès. La xerrada va anar a càrrec del doctor Roque Lucas i la infermera Ana Bravo, del CAP Palau-solità i Plegamans. Van comptar amb la participació de l’Alcaldessa Teresa Padrós, Carmen Cabeza, Tinenta d’Alcaldia i regidora de Sanitat i Salut Pública, i Francesca Casajoana, presidenta de la Junta Local de l’Associació Espanyola Contra el Càncer.

 

El doctor Lucas va explicar en què consisteix el càncer de còlon i recte. “És el 3r tumor més freqüent”, va subratllar alhora que destacava el paper cabdal de la prevenció: “Els casos en què es fa una detecció precoç arriben a una supervivència del 85% cinc anys després d’haver superat la malaltia”. En aquest sentit, va posar en valor el programa de cribratge que ha instaurat la Generalitat de Catalunya en aquest darrer any i que s’adreça a tots els homes i totes les dones d’entre 50 i 69 anys, per ser la franja d’edat en la que es detecten més casos.

 

Amb tot, tant el doctor com la infermera van insistir en consultar al metge si es creu que es tenen símptomes, independentment de l’edat, per tal de poder diagnosticar la malaltia en la fase inicial. Alguns d’aquests símptomes són la sang oculta en la femta, canvis en els hàbits intestinals, diarrea, estrenyiment, reducció del calibre de la femta, pèrdua de pes, fatiga...

 

Si bé les causes poden ser múltiples i diverses, Ana Bravo va centrar la seva intervenció en els hàbits quotidians que poden prevenir la seva aparició. “Una dieta saludable, exercici físic i evitar substàncies tòxiques”, va resumir. Entrant al detall, es tracta d’evitar substàncies tòxiques com el tabac o l’alcohol, així com l’abús en la ingesta de greixos, carns processades o aliments cremats. Per contra, es recomana una dieta rica en fruites i verdures i fer exercici físic de forma regular i adaptat a les capacitats de cada persona.

 

Teresa Padrós, en la cloenda de la xerrada, va recollir el guant per recomanar l’àmplia oferta esportiva de Palau-solità i Plegamans, com ara les caminades o les activitats físiques municipals. L’Alcaldessa va animar tothom a fer saber a l’Ajuntament les disfuncions que es detectin al sistema de salut: “El Consell Municipal de Salut és un espai de participació molt útil per millorar perquè és on es poden fer aportacions i comunicar els problemes d’aquest servei públic”.

 

Al seu torn, la regidora Carmen Cabeza va posar en valor l’avenç que s’ha produït aquest darrer any amb la posada en marxa del programa de cribratge per a la detecció precoç de la malaltia. “L’any passat, en fer aquesta mateixa xerrada, reclamàvem que s’instaurés”, va re recordar. Va insistir en el fet de “preguntar tots els dubtes que es tinguin als professionals de la salut”. Tant Cabeza com Padrós van agrair l’assistència de tothom i la predisposició de Lucas i Bravo per fer la xerrada. També van dedicar unes paraules a Francesca Casajoana i la tasca que fa la Junta Local de l’Associació Espanyola Contra el Càncer.

Torna



Comparteix aquest contingut