Nova campanya de prevenció contra el mosquit tigre
25 de maig de 2016
L’arribada del bon temps marca l’inici d’activitat del mosquit tigre. Enguany, i com es va fent des dels darrers anys, la regidoria de Salut Pública ha engegat la campanya de conscienciació per a què la ciutadania participi en la lluita contra el mosquit tigre. “És molt important que tots hi col·laborem evitant tenir aigua acumulada per aconseguir minimitzar el possible la seva proliferació”, explica la regidora de Salut Pública, Carmen Cabeza.
El més efectiu per controlar la propagació d'aquest mosquit és evitar la posta d'ous i el creixement de les seves larves aquàtiques, eliminant tots els punts d'aigua estancada on pot créixer. No els agrada posar els ous en aigua en moviment ni en masses d'aigua grans. Normalment volen només fins a uns 400 metres del lloc on crien. Així, per evitar les acumulacions d'aigua cal posar en pràctica unes senzilles accions:
- Buidar dos cops per setmana els recipients de l'exterior que puguin acumular aigua: joguines, cendrers, gerros, galledes, plats sota els testos, plats d'animals domèstics, piscines de plàstic...
- Buidar dos cops per setmana o tapar amb tela mosquitera espessa els safareigs i les basses petites.
- Evitar acumulacions d'aigua en zones de drenatge o canals de desguassos.
- Evitar els forats i les depressions del terra on es pugui acumular aigua i tapar els forats dels troncs d'arbres omplint-los de sorra.
- Eliminar l'aigua dels recipients on trobem larves del mosquit.
L’any passat la regidoria va demanar suport tècnic, a través de la Diputació de Barcelona, al Servei de control del mosquit tigre del Consell Comarcal del Baix Llobregat per realitzar una diagnosi entomològica sobre les problemàtiques municipals causades per aquesta espècie invasora. El resultat va ser un seguit de recomanacions a seguir en diferents espais:
- Recomanacions a centres escolars
- Recomanacions a cementiris
- Recomanacions a la Deixalleria
- Recomanacions als horts
- Realització d’un ban informatiu a la població
El mosquit tigre és una espècie originària del sud-est asiàtic que es va detectar per primera vegada a Catalunya a l'estiu del 2004. Des d'aleshores s'ha anat ampliant l'àrea de distribució d'aquest mosquit. Fa entre 2 i 10mm i se'l pot reconèixer per les ratlles blanques que duu dibuixades al cap i al cos. Tot i que a Catalunya no actua com a portador de cap malaltia, és una espècie que causa força més molèsties que els mosquits autòctons perquè és actiu sobretot de dia i les femelles fan un nombre molt elevat de picades que produeixen una forta i persistent picor.