Una trentena de persones acudeixen a la xerrada informativa sobre l'ictus o embòlia cerebral
30 d'octubre de 2014
Una trentena de persones van acudir ahir al vespre a Can Cortès per assistir a la xerrada sobre com prevenir i reconèixer un ictus. Es tracta d'un accident de salut molt greu que consisteix en el taponament o trencament d'una artèria al cervell, provocant la mort de cèl·lules cerebrals per manca d'irrigació sanguínia, cosa que pot suposar discapacitats físiques i psíquiques, especialment si no s'actua amb rapidesa. Estadísticament, cada 40 segons una persona pateix un ictus a Catalunya, és la primera causa de discapacitat i de mort entre les dones. Aquesta malaltia és coneguda també amb noms com embòlia cerebral, vessament cerebral, feridura, apoplexia, trombosi...
La xerrada, celebrada en el Dia Mundial de l'Ictus, va anar a càrrec del doctor Víctor López, metge de capçalera del Centre d'Assistència Primària (CAP) del municipi. Va comptar amb la col·laboració de l'Alcaldessa de Palau-solità i Plegamans, Teresa Padrós, i de Carmen Cabeza, Tinenta d'Alcaldia d'Acció Social i regidora de Sanitat i Salut Pública del consistori, que van intervenir en la cloenda de la xerrada per agrair la claredat de les explicacions del doctor i animar les persones presents a seguir les recomanacions i difondre-les al seu entorn.
La rapidesa és crucial
De forma molt clara, planera i entenedora, el dr. López va exposar com detectar un ictus. Si se sospita que algú el pateix s'ha de fer que somrigui, aixequi els dos braços i parli. Si no pot fer amb normalitat algun d'aquests gestos o accions, és pràcticament segur que pateix un ictus. En aquests casos cal actuar amb tota la rapidesa possible, trucant al 112 i explicant aquests símptomes per tal que s'activi el codi ictus i es traslladi la persona afectada a un hospital amb equips especialitzats. La rapidesa en l'aplicació dels tractaments adequats és cabdal per evitar seqüeles o minimitzar-les. El doctor va explicar que existeixen algunes tipologies d'ictus transitoris en els que els símptomes desapareixen en poc temps, fins i tot en qüestió de minuts o hores. En aquests casos és també important trucar al 112 amb rapidesa i explicar els símptomes.
López va exposar també els factors de risc que augmenten les possibilitats de patir un ictus: hipertensió arterial, colesterol, diabetis, obesitat, sedentarisme, el tabac i l'alcohol. Com a recomanacions per prevenir-lo, va destacar tres: una alimentació sana i equilibrada, l'exercici físic i deixar de fumar. Per últim, i en el cas de les persones que han patit un ictus, va explicar que cal seguir un programa de rehabilitació, continuar amb la prevenció dels factors de risc i adaptar la llar i l'entorn davant les possibles seqüeles físiques i/o psíquiques.
Als enllaços adjunts es pot consultar més informació sobre l'ictus.