Escut Ajuntament de Palau-solità i Plegamans

L’Ajuntament de Palau-solità i Plegamans finalitza l'inventari de la Col·lecció arqueològica de Santa Maria

#Patrimoni

27/12/2023

En total consta de 2337 peces entre arqueològiques i paleontològiques i 401 fotografies.

 

Gràcies a un Pla d’Ocupació, de 6 mesos, l’Ajuntament de Palau-solità i Plegamans ha finalitzat  l’inventari de la col·lecció arqueològica de Santa Maria. Concretament, el passat 1 de juliol, els Serveis Tècnics de Palau-solità i Plegamans van iniciar un Pla d'Ocupació destinat a les tasques de registre de l'inventari de la Col·lecció arqueològica de Santa Maria, amb l'objectiu de preservar i difondre el ric patrimoni històric local.

 

La col·lecció, formada per peces arqueològiques, paleontològiques i fotografies, ha experimentat una transformació digital significativa. Cada peça ha estat minuciosament digitalitzada i integrada en un llistat exhaustiu que reuneix tota la informació disponible. Aquesta iniciativa que ha desenvolupat el Joel Armada, supervisat per la Tècnica de Patrimoni de l’Ajuntament, la Nàdia Tarifa ha ampliat i actualitzat l'inventari preexistent de l'Associació d'Amics del Museu.

 

A més, s’enriquirà amb estudis especialitzats realitzats en col·laboració amb institucions acadèmiques com la Universitat Autònoma de Barcelona, la Universitat de Barcelona i l’Institut de Ciències de l'Antiguitat de Catalunya. “A nivell arqueològic, cada peça ens explica una història i per això era molt important digitalitzar-les una per una (abans estaven guardades de forma analògica, en paper, per grups i sense escala)”, explica Nàdia Tarifa.

 

El resultat d'aquest esforç és un inventari detallat, peça a peça, que no només serveix com a registre exhaustiu, sinó que també ofereix una base per a futures recerques. A més, aquesta base de dades és compatible amb el programari de la Xarxa de Museus de Catalunya, amb l'objectiu d'oferir a la Col·lecció Arqueològica de Santa Maria una visibilitat més àmplia i assegurar la seva accessibilitat digital per a tota la ciutadania. “Aquesta base de dades ens permetrà, de cara a un futur, generar un programari consultable per tota la ciutadania per tal que qualsevol persona hi pugui accedir”.

 

Entre el total de 2337 peces hi ha troballes rellevants com l’enterrament de Can Clapés. “Està en estudi i de moment només disposem de l’aixovar però és únic. Només hi ha 7 exemplars a tot l’Estat Espanyol”, apunta Tarifa.

 

Eva Soler, regidora de Patrimoni, ha posat l’accent en la importància d’aquesta presentació: “És una iniciativa que feia molt de temps que es reclamava. Nosaltres mateixos ho havíem reivindicat, i també molts veïns i veïnes. Aquesta actualització de l’inventari del museu ens permet posar les bases per impulsar, més endavant, diferents investigacions i recerques”.

 

La Col·lecció arqueològica esdevindrà una font de coneixement de fàcil consulta per als ciutadans i ciutadanes, contribuint a enriquir la comprensió de la nostra identitat i història compartida. A banda, a partir d’ara es podrà començar a treballar amb convenis amb diferents universitats i centres de recerca, per tirar endavant noves investigacions científiques,  com ara una col·laboració amb la Universitat de Barcelona, referent a les dolies romanes, i un estudi de les monedes romanes amb la Universitat Autònoma de Barcelona.

Torna



Comparteix aquest contingut