Qui tingui aus ha de tancar-les i comunicar-ho a l’Ajuntament a causa de la grip aviària
10 de març de 2017
Palau-solità i Plegamans està a la zona de vigilància per la detecció d’aquest virus, que no afecta les persones, a Lliçà d’Amunt
És obligatori que les aus de corral de Palau-solità i Plegamans estiguin degudament tancades. És a dir, no es poden tenir aus a l’aire lliure. S’ha implantat aquesta mesura perquè la vila es troba dins l’àrea de vigilància decretada després de la detecció de la grip aviària en una granja de Lliçà d’Amunt.
Això afecta a totes les aus de corral, incloses les d’autoconsum o domèstiques. A Palau-solità i Plegamans no hi ha cap granja d’aviram. Aquest virus no afecta les persones, però sí a qualsevol tipus d’ocell, especialment gallines, oques, ànecs, galls d’indi, paons, coloms de competició...
El tancat on han d’estar les aus domèstiques ha d’estar completament cobert. La finalitat és evitar qualsevol contacte amb aus salvatges. “Les vies de contagi entre aus són diverses: beure de la mateixa aigua, el contacte amb excrements o plomes...”, explica Luisa Fernández, Tinenta d’Alcaldia i regidora de Medi Natural. Fernández va rebre ahir a la tarda aquestes indicacions en una reunió celebrada al Consell Comarcal del Vallès Oriental amb tots els municipis afectats.
També és obligatori que les persones que tinguin aus de corral ho comuniquin a l’Ajuntament. Ho poden fer on-line, via eTRAM o trucant al telèfon d’Atenció Ciutadana (93.864.80.56). Cal indicar les espècies d’aus que es tenen, la quantitat, l’adreça on es troben i les dades del propietari o propietària.
Es demana, a més, que qualsevol persona que trobi aus salvatges mortes o visiblement malaltes ho comuniqui als Agents Rurals (Tel.: 93.561.70.00) o a l’Ajuntament. De fet, el personal municipal de Medi Natural i Parcs i Jardins ja està fent vigilàncies especials en aquells indrets on s’hi concentren més aus, com la riera de Caldes o el parc de l’Hostal del Fum.
“Les mesures preventives són vigents a la zona de vigilància fins a l’1 d’abril, sempre que no es detecti cap nou cas”, afegeix Fernández. De fet, aquesta és la raó per la que enguany no hi haurà demostracions de falconeria al Mercat Medieval, que tindrà lloc els dies 1 i 2 d’abril. I és que les restriccions també prohibeixen les concentracions d’ocellaires, fires amb aquests animals i el trasllat d’aus.
Cal prendre aquestes mesures per la detecció del virus de la grip aviària en una granja d’ànecs de Lliçà d’Amunt. Malgrat l’establiment d’obligacions i prohibicions, no hi ha cap motiu per a l’alarma. En primer lloc, perquè no afecta les persones ni animals que no siguin aus. “No s’espera cap cas més. S’han activat tots els protocols com a mesura preventiva”, comenta Fernández.
El primer cas detectat a Catalunya en aquest episodi va ser l’aparició d’una cigonya morta per grip aviària als aiguamolls de l’Empordà. El virus va afectar després a una granja de Sant Gregori, al Gironès. Des d’aquí s’havien traslladat aus a la granja de Lliçà d’Amunt, i aquesta és la via d’entrada del virus al Vallès. L’1 de març es va comprovar que aquesta explotació estava neta del virus. Les restriccions són vigents fins que passin 30 dies des d’aleshores: l’1 d’abril. Serà quan es considerarà que el brot ha quedat extingit a la zona de vigilància on es troba Palau-solità i Plegamans.