Sardana, pl. de la
La sardana és una dansa popular catalana que ballen un nombre indeterminat de balladors i balladores agafats de les mans formant una rotllana i puntejant amb els peus els compassos de la música interpretada per la cobla. La sardana, tal com la coneixem ara, data de meitat del segle xix (abans es ballava la sardana curta). Des de llavors s’ha cultivat moltíssim i hi ha unes 30.000 partitures de sardanes. Va ser temporalment prohibida durant el franquisme per ser un símbol nacional de Catalunya. L’any 2010 la Generalitat la va inscriure en el Catàleg de Patrimoni Festiu de Catalunya i la va declarar element festiu patrimonial d’interès nacional.
L’origen de la sardana és desconegut però hi ha autors que el situen a l’antiga Grècia. No va ser, però, fins al segle xvi que apareix la paraula sardana fent referència a una dansa que es ballava en forma de cercle tancat o rotllana. Durant la primera meitat del segle xix es va ballar molt, en la modalitat de curta i acompanyada per instruments populars, al Rosselló, l’Empordà i la Garrotxa. En Pep Ventura (vegeu carrer Pep Ventura) va ser qui la va ampliar i enriquir, per crear la sardana moderna que es balla ara.
Al municipi es va començar a ballar a primers del segle xix per unes famílies d’Anglès i Camprodon que van venir a treballar a la fàbrica de teixits Estruch. Aquestes persones, a més de ballar-la, van començar a ensenyar-la.
Al poble el 1989 es fa fundar l’Agrupació Sardanista. La seva fundació va ser impulsada per veïnes i veïns que volien reivindicar les tradicions populars catalanes.
La plaça de la Sardana és al centre, molt a prop de la Carrerada i de l’Escola Folch i Torres (edifici Sert - escoles noves). Va ser inaugurada el desembre de 1998.