Escut Ajuntament de Palau-solità i Plegamans

Vila, pl. de la

#V

És la plaça on està situat l’Ajuntament. Està localitzada al centre del poble, al Camí Reial, just on devia haver-hi la separació de les dues antigues parròquies, la unió de les quals va originar l’actual municipi. Des d’aquesta unió (1698) ja s’havia decidit que el lloc on s’edifiqués la casa del Comú seria en la frontera de les dues parròquies. Al principi, els representants del municipi sembla que es reunien en cases de l’actual Camí Reial, molt a prop de l’actual edifici, a Ca l’Abundàncies o Cal Boni (antic forn de pa). Més tard, van llogar l’actual edifici, que havia estat un hostal. Se sap que vora l’actual edifici hi havia una taverna i una carnisseria que tenien caràcter públic (durant un temps el carrer es va dir carrer del Mesón). Finalment, l’Ajuntament el va comprar a finals del segle xviii. Un cop rehabilitat, ja que estava en males condicions, des de primers del segle xx i fins que no es van edificar les escoles noves el 1934, les escoles eren als baixos de l’Ajuntament.

 

En aquell temps i durant molts anys, malgrat que els dos pobles formaven un mateix municipi, no estaven adscrits al mateix partit (unitat administrativa), cosa que creava molts problemes administratius. Palau-solità estava adscrit a Sabadell i Plegamans a Granollers.

 

Al poble, com a gairebé tots, la plaça de la Vila és la més important del municipi des del punt de vista administratiu, ja que hi ha l’edifici de l’Ajuntament i s’utilitza en molts actes polítics o festius.

 

L’edifici de l’Ajuntament, també anomenat Casa Consistorial, es va construir al segle xvii i ha patit rehabilitacions i modificacions fins fa uns anys. A principis del segle xx l’arquitecte Antoni Falguera i Sivilla va remodelar la part posterior (vegeu carrer Arquitecte Falguera). L’edifici és de planta rectangular i consta d’una planta baixa i d’un pis. Al primer pis hi ha la Sala de Plens, en les parets de la qual hi ha una composició pictòrica de vuit murals, obra de Manuel Rallo (1948). En aquests murals es representen quatre escenes històriques del poble: les dues parròquies que van formar l’actual municipi, Plegamans i Palau-solità, la comanda templera de Santa Magdalena i a Ramon de Plegamans amb el rei Jaume I. Tant l’edifici com els quadres de la Sala de Plens consten al catàleg de Patrimoni com a Béns a protegir. A la sala del Comú hi ha un quadre de l’artista local Manuel Zorrilla Giné.

 

El 1935 l’Ajuntament la va anomenar plaça de Francesc Macià. Durant el franquisme es va dir Plaza de la Victoria, nom que va tenir fins a finals de la dècada dels anys setanta del segle xx. A partir d’aquest moment ja es va denominar plaça de la Vila.


Torna



Comparteix aquest contingut